Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Kan jeg spise frukt hvis jeg har diabetes type 2 og vil ned i vekt?

Jeg er ei jente på 39 år, overvektig (104.9 kg) og har lavt stoffskifte og Diabetes 2.

Jeg har tatt tak i overvekten og er i full gang med å gå ned. Men jeg er så usikker på kostholdet. Jeg er veldig glad i frukt og grønnsaker. Spesielt det første. Dessuten syntes jeg frukt er godt som mellommåltid.
Men jeg har fått høre at frukt er det masse sukker i, og at det skal man passe seg for ved diabetes 2. Men hva i all verden skal jeg da spise... ?

Jeg elsker eple, banan, appelsin og druer, blant verstingene etter hva jeg har hørt.

Har du mulighet til å svare meg på om frukt er så ille som mellommåltid, og hva som er det best sammensatte måltidet for meg som skal ned i vekt og holde diabetesen under kontroll?


Svar:

Så bra at du allerede har begynt å jobbe med å gå ned i vekt. En vektreduksjon vil ikke bare gi deg en lettere kropp, men vil høyst sannsynlig være med på å stabilisere blodsukkeret. Du kan faktisk per definisjon slanke vekk din diabetes type 2 hvis du gjør det på riktig måte.

Frukt, bær og grønnsaker er sunt, men det stemmer at det er en del sukker i frukt. Når det er sagt: Det er mye bedre å spise en frukt, enn å drikke et glass fruktjuice, for i frukten er det jo også fiber som både metter og gjør at blodsukkeret ikke stiger så kraftig som når du drikker et glass juice.

Spis gjerne en frukt eller to per dag, men du kan gjerne droppe de aller søteste (banan og druer), og passe på at du spiser det sammen med annen proteinholdig mat. For eksempel en frukt og en neve nøtter, en frukt og en Skyr el.

For at blodsukkeret ditt ikke skal stige så kraftig etter et måltid, er det lurt å kutte ned på raske karbohydrater i form av frukt, juice, saft, brus, søtsaker, boller, brød og bakervarer laget på finmalt mel, og heller ikke altfor mye pasta, ris og potet i ett måltid. Isteden bør du velge mat som inneholder langsommere karbohydrater i form av grønnsaker, helt grovt brød og knekkebrød, belgfrukter og nøtter. Det jeg kaller for et grovkarbokosthold, er bra for deg nå som du vil ned i vekt.

Det at du kutter ned på raske karbohydrater vil gjøre at du får mindre svingninger i blodsukkeret, du vil få mindre søtsug og ikke føle deg så sulten. Det vil også være lettere for deg å gå ned i vekt. I tillegg til å bytte ut raske karbohydrater med langsomme, kan det være lurt å begrense totalinntaket av karbohydrater hvis du fra før av spiser nokså mye av dette (brød, pasta, ris, frokostblanding, søte drikker, frukt og søtsaker).

Prøv å være litt ekstra bevisst på at du får i deg nok protein ettersom dette metter godt og ikke gir så høyt blodsukker som karbohydrater. Magre melkeprodukter (cottage cheese, kesam, skyr, mager melk, lettyoghurt), egg, kjøtt, fisk, kylling og belgfrukter er gode kilder til protein. Prøv å spise dette til hvert måltid.

Spis gjerne grønnsaker istedenfor frukt mellom måltidene. Ta for eksempel med deg en gulrot, cherrytomater, eller en bit kålrot på jobb.

Husk at for at du skal gå ned i vekt må energiforbruket være høyere enn inntaket. Dette kan du gjøre ved å bevege deg mer, spise mindre/annerledes eller begge deler. Det siste er å foretrekke.

Håper dette ga deg svar på noe av det du lurer på. Ønsker deg lykke til videre!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog Bramat.no

Annonse:
Annonse: