Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Orker ikke barna frokost? Lag en god smoothie!

Jeg har to barn i barneskolen som har liten matlyst om morgenen. Det er lite som er fristende og det er ofte vanskelig å få i barna mat. Barna er slanke og de har et ellers sunt kosthold med variert kost. Hva er best å gi de om morgenen?

Vi har forsøkt ulike typer frokostblandinger, yoghurt og frukt, egg og grønnsaker, knekkebrød med ost og vanlige brødskiver. Brød kan de få i seg om det enten er med sjokoladepålegg eller italiensk salat. Brødet barna får er av den grove typen, 4 på brødskalaen.

Hvor mye må de ha fått i seg for å holde seg gående til de spiser på skolen 3t etter frokost? Hva er et minimum de må spise for at ikke dette skal gå ut over skolefaglige prestasjoner? Skolematen deres spiser de som regel en skive av i tillegg til grønnsaker de får med seg.

I det daglige er vår mat preget av lite sukkerholdig mat og sukkeret vi bruker er rårørsukker. Har dere noe godt tips på hva og hvor mye to aktive og slanke barn skal spise på morgenen?

Hilsen en lett fortvilet mor :)


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for et bra spørsmål som berører mange. Frokost er et viktig måltid, ikke minst for barna, ettersom barn som ikke spiser frokost vil kunne prestere og konsentrere seg dårligere. Når det er sagt, så er det ikke så lett å si hvor mye et barn bør spise for at det skal holde til neste måltid. Dette avhenger jo både av hva barnet spiser, og hvor høy forbrenning barnet har (noe som avhenger av aktivitet og størrelse). Jeg tror nok at du må tenke at litt er bedre enn ingenting, og at de fleste barn fint regulerer sitt behov for mat.

Det høres ut som dere har et veldig sunt kosthold, så da tenker jeg at dere har litt "å gå på" når det for eksempel kommer til sukker. Med det mener jeg at det er helt i orden med mat- og drikkevarer som i tillegg til energi og viktige næringsstoffer også inneholder litt sukker. Mange foreldre er skeptiske til å gi barna yoghurt, men jeg tenker at dette kan være en fin kilde til energi og viktige næringsstoffer, ikke minst til barn som er litt småspiste. Det er ikke yoghurt som årsaken til at en del barn får i seg for mye sukker.

Et tips kan derfor være at du prøver å lage en god smoothies hver morgen. Bruk for eksempel frosne blåbær, Blåbærbiola, banan (gjerne frossen), vaniljekesam, og evt. også litt juice rik på bær. Lag et stort glass smoothie til hver av barna, gjerne til deg selv også. Vaniljekesam vil øke proteininnholdet, og gjøre at smoothiesen metter bra. Ha gjerne også i litt havregryn eller hvetekli for å øke fiberinnholdet. En fiberrik frokost vil nemlig ha en positiv innvirkning på blodsukkeret hele resten av dagen.

Brød med italiensk salat slik barna dine allerede spiser, er heller ingen dum frokost, særlig ikke siden du gir dem grovt brød. Italiensk salat er laget på umettet fett, altså det sunne fettet, og er derfor noe barna dine gjerne kan få. Får du i dem et glass melk ved siden av, er det jo helt perfekt! Valnøtter og andre nøtter, sammen med et glass melk, kan også være en grei liten frokost for småspiste barn.

Lykke til videre!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke