Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Nesten like mye sukker som brus.

Det er ingen tvil om at iste er godt, men hvor sunt er det egentlig? Det kommer an på sukkerinnholdet. Litt sukker er greit, men det er noe med iste som gjør at mange tror at det er sunnere enn for eksempel brus og saft. Det stemmer hvis du velger de sukkerfrie variantene eller de som er tilsatt relativt lite sukker, men velger du taperne i denne testen kunne du like gjerne valgt brus.

Sjekk sukkerinnholdet!

Når Bramat tester andre typer mat- og drikkevarer, sammenlikner vi innholdet av flere næringsstoffer før vi gir et terningkast. Tester vi pølser ser vi for eksempel på innhold av mettet fett, protein, stivelse, salt og andel kjøtt. Når vi skal vurdere iste er det mye enklere, da trenger vi bare sammenlikne sukkerinnholdet. For iste er jo egentlig bare vann tilsatt smak og sukker eller andre søtstoffer. Selv om iste inneholder hvit te, grønn te, svart te eller te-ekstrakt, er dette neppe noe som gjør den veldig sunn ettersom innholdet er så lite.

Om sukker og andre søtstoff

Størrelsen teller

I denne testen har vi vurdert sukkerinnholdet i iste, både flasker og større kartonger. Velger du iste på flaske har du mulighet for å velge sukkerfrie varianter. Går du for kartongene, inneholder de fleste relativt mye sukker. Størrelsen på kartongene gjør også at mange drikker mer når de først har åpnet en stor kartong. Og mer iste betyr et større inntak av sukker.

Ikke bruk iste som tørstedrikk

Det er ingen tvil om at vann er og blir den beste tørstedrikken vi har, både for tennene og helsens skyld. Sukkerrike drikker som brus, saft, iste og juice er en av de største kildene til sukker blant barn og unge. Når vi vet at veldig mange, særlig unge, får i seg for mye sukker, er det ikke vanskelig å skjønne at det er lurt å begrense inntaket av iste og andre søte drikker.

Hvor mye vann trenger vi?

Forskjell på naturlig og tilsatt sukker

Drikker du et glass appelsinjuice, får du i deg omtrent like mye sukker som hvis du drikker et glass brus eller en flaske med iste. Forskjellen er bare at mens iste og brus kun gir deg sukker og tomme kalorier, inneholder juice også vitaminer, mineraler og antioksidanter. Det samme gjelder melk.

Melk og myter

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sammenliknet sukkerinnholdet. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den "sunneste" får terningkast 4 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Article Index

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke