Foto: Erik Helgeneset

Mye sukker og kalorier i taperne.

Iskaffe kan smake godt i varmen, men hvis du drikker iskaffe ofte bør du gå for en av vinnerne i denne testen. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye sukker og kalorier det er i de forskjellige typene.

Sunt med kaffe

Det er mye bra med kaffe. Kaffe kan virke oppkvikkende og skjerpe sansene. Kaffe er dessuten sunt. Tre til seks kopper kaffe om dagen har vist seg å kunne redusere risikoen for diabetes type 2, kreft, Parkinsons og Alzheimers. Kaffe før trening kan redusere stølhet etter treningsøkten. Kaffe kan altså være bra for helsa, men når man snakker om kaffe og helse er det ofte snakk om ren kaffe, ikke iskaffe.

Drikk kaffe med god samvittighet

Like mye sukker som i brus

Sammenlikner vi med brus, ser vi at 1 dl brus inneholder litt over 10 gram sukker, mens mange typer iskaffe inneholder 9 gram sukker per dl. Altså omtrent det samme som brus. Med mindre du er svært aktiv og trenger stort påfyll av raske karbohydrater, er det altså ingen god ide å velge de søteste typene.

Mat og trening

Usunt med flytende kalorier?

Saft, brus, iste, iskaffe og sjokolademelk inneholder det vi kaller for «flytende kalorier». Fra saft, brus og iste får vi bare sukker og kalorier, mens i sjokolademelk og iskaffe er det også andre næringsstoffer som kommer fra melken. Derfor kan disse to sies å være et sunnere valg enn brus og saft. Vel og merke hvis du velger en type som ikke inneholder for mye sukker.

Bramat tester sjokolademelk

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av iskaffe, har vi sett på hvor mye kalorier, protein, sukker og mettet fett de inneholder. Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein har trukket opp. Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='125' view_result='0' width='0' position='center'}