Foto: Erik Helgeneset

Drikk gjerne sjokolademelk etter trening.

Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til kalsium og jod, og inneholder også bra med protein. Dette gjelder også sjokolademelk. Ulempen er at sjokolademelk kan inneholde mer sukker og kalorier enn vanlig melk. Men dette trenger ikke være en ulempe hvis du drikker sjokolademelk etter trening. Tvert imot vil en sjokolademelk med tilsatt sukker være bedre egnet som restitusjonsdrikk enn vanlig melk. I denne testen har vi sett på hvilke typer sjokolademelk som renger seg best som restitusjonsdrikk.

Kosedrikk eller restitusjonsdrikk?

Fordi mange, særlig barn får i seg mer enn nok sukker fra før av, bør sjokolademelk ikke drikkes for ofte. Unntaket er hvis du velger en sjokolademelk som inneholder lite sukker. For eksempel Arla Mini, Tine Styrk, eller Alpro soya.

Skal du derimot drikke sjokolademelk etter trening, bør du gå for en av vinnerne i denne testen. Denne gangen har vi nemlig testet sjokolademelk med tanke på restitusjon.

Vi har sammenliknet næringsinnholdet per enhet, altså hva du får i deg hvis du drikker en hel sjokolademelk.

Sjokolademelk som restitusjonsdrikk

Sjokolademelk etter trening

Etter en treningsøkt trenger du både protein og karbohydrater. Sjokolademelk inneholder like mye protein som vanlig melk, og har dessuten mer karbohydrater enn melk i form av sukker.

Forskning viser at sjokolademelk både kan erstatte væsketap og restituere slitne muskler etter trening, sannsynligvis på grunn av innholdet av natrium og kalium. Sjokolademelk og annen melk inneholder dessuten en fin blanding av karbohydrater og proteiner av svært god kvalitet.

Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du altså gjerne drikke en sjokolademelk. En tommelfingerregel er at du bør få i deg 15-20 gram protein og minst 30 gram karbohydrat etter trening. Vinnerne av denne testen gir deg det du trenger av karbohydrater og protein, og fungerer derfor godt som påfyll etter trening.

Bli god på restitusjon

Tilsatt karragenan

Alle bortsett fra en av sjokolademelkene i denne testen er tilsatt karragenan (E407). Dette er et konsistensmiddel som noen fagfolk er skeptiske til. Grunnen er at flere dyrestudier har vist at stoffet kan påvirke tarmfloraen vår på en negativ måte. Blant annet ved å skape betennelsestilstander i tarmen. Man vet fremdeles for lite om hvordan dette påvirker oss mennesker, men ettersom vi vet at det er fullt mulig å bruke andre konsistensmidler som ikke har vist denne negative effekten, og siden det er bedre å være føre var, så ønsker vi å opplyse deg som forbruker om dette. Det er heller ikke nødvendig å bruke karragenan i sjokolademelk. Uten karragenan vil kakaoen synke til bunnen, men det løser vi lett ved å riste sjokolademelken.

Dette bør du vite om karragenan

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sjokolademelkene i denne testen, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, og sukker per hele sjokolademelk. Det er viktig å være klar over at vi har vurdert produktene i forhold til restitusjon, ikke i forhold til generell sunnhet. Mengden mettet fett har trukket ned mens en optimal mengde karbohydrater og protein i forhold til restitusjon har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de som egner seg best som restitusjonsdrikk får terningkast 5. Vi har valgt å ikke gi noen terningkast 6 ettersom nesten alle inneholder karragenan som vi mener bør være mulig å unngå.

{advpoll id='113' view_result='0' width='0' position='center'}