Mye sukker og kalorier i taperne.
Det er sommer, og for mange er sommer og ferie forbundet med is. Mange spiser is nesten hver dag i ferien. Hvis denne isen kommer i tillegg til, og ikke istedenfor annen mat, kan det fort bli for mye kalorier i løpet av en dag.
Størrelsen teller
Det er ingenting i veien for å spise en is innimellom. En kroneis med jordbær eller sjokolade gir rundt 200 kcal, og kan derfor fungere som et lite «mellommåltid». Velger du derimot en av de største kjeksisene, får du i deg over 400 kcal, altså like mye kalorier som du ville ha fått ved å spise en stor lunsj.
Sunt med is?
En del iskrem inneholder både mye sukker og kalorier. Men fordi de er laget av melk og/eller fløte, inneholder de også protein, jod, kalsium og litt vitaminer. Velger du en av de minste kjeksisene kan det derfor være et helt ok lite måltid en gang innimellom. Bortsett fra at de fleste is inneholder det omstridte tilsetningsstoffet E407, eller karragenan som det også heter.
Is uten karragenan
Av de 33 iskremtypene vi har vurdert i denne testen, er det kun to typer som ikke inneholder karragenan. Karragenan er et ekstrakt fra en rødalge som vokser i Atlanterhavet, og som brukes som tilsetningsstoff i matindustrien. I løpet av de senere år har det dukket opp forskning som kan tyde på at vi bør unngå karragenan. Det er fremdeles mye som er uvisst rundt karragenan, men ettersom det er fullt mulig å bytte ut karragenan med andre emulgatorer, kunne produsentene med fordel byttet ut dette tilsetningsstoffet med andre tryggere alternativer for å være føre var.
Dette bør du vite om karragenan
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg iskrem (ikke saftis), som er å finne på bensinstasjoner og matbutikker. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, protein, sukkerarter og mettet fett per is, altså ikke per 100 gram. Vi har latt sukker telle dobbelt ettersom de fleste får i seg for mye sukker. Mengden kalorier, sukkerarter og mettet fett trekker ned, mens protein trekker opp.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste alternativene får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.