Lite fisk og mye saus i taperne.
Fet fisk som makrell, sild og laks er våre beste kilder til to viktige næringsstoffer; omega-3 og vitamin D. I Norge anbefales vi å spise 300-450 gram fisk i uken der minst 200 gram av inntaket bør være fet fisk.
Minst fisk i taperne
Fiskepålegg er en fin måte å få i seg fet fisk på, men det kan være lurt å sjekke hvor mye fisk det er i det pålegget du velger. Mens noen typer inneholder over 80 % fisk, består andre fiskepålegg bare av 45-50 % fisk og mye saus. Ofte har porsjonspakkene og «hakket» fiskepålegg mindre fisk og mer saus og sukker enn andre typer.
Mye vitamin D i sardiner
I fiskepålegg brukes laks, makrell og sardiner (brisling). I løpet av den siste tiden har det også kommet noen tunfiskpålegg som passer like godt på brødskiven som i salater og woker. Alle disse fiskeslagene inneholder omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod.
Sammenligner vi de ulike fiskeslagene, er det klart mest vitamin D i sardiner. Ferske sardiner inneholder nesten dobbelt (18,7 µg) så mye vitamin D som laks (10 µg) og hele fire ganger så mye som makrell (6 µg). Tunfisk regnes som en halvfet fisk, og inneholder derfor mindre omega-3 og vitamin D enn sild, laks og makrell. I motsetning til makrell og laks inneholder sardinen hele bein. Det betyr også at sardiner på boks er en god kalsiumkilde.
Spis torsk og annen mager fisk
Fordi fet fisk er rikere på omega-3 og vitamin D, trekkes disse fiskeslagene ofte frem når det er snakk om sunnhet. Men mager fisk som torsk også har sine fordeler. Disse fisketypene inneholder nemlig mer jod enn fet fisk. Og jod er også et næringsstoff flere av oss får i seg for lite av. Mager fisk er dessuten rik på lettfordøyelig protein av god kvalitet.
Tre næringsstoffer du kan få for lite av
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg fiskepålegg på boks som finnes i de største matvarekjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye umettet fett, protein, sukker, omega-3, salt og andel fisk de inneholder pr 100 gram vare. Vi har latt innholdet av omega-3 har vi latt telle dobbelt, ettersom dette er et viktig næringsstoff som mange får for lite av.
Vi har dessverre ikke kunnet ta med innhold av kalsium og vitamin D i vår vurdering ettersom ikke alle produsentene har oppgitt dette på sine produkter.
I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Fiskepålegg er en fin måte å få i seg fet fisk på, men det kan være lurt å sjekke hvor mye fisk det er i det pålegget du velger. Mens noen typer inneholder over 80 % fisk, består andre fiskepålegg bare av 45-50 % fisk og mye saus.
Testresultater
Prima Sardiner i rapsolje

En av testens vinnere. Mye fisk, lite sukker og salt og bra innhold av omega-3.
Energi: 1516 kJ (366 kcal)
Fett: 33 g
Mettet fett: 5,5 g
Umettet fett: 27,5 g
Karbohydrater: 2,1 g
Sukkerarter: 0,5 g
Protein: 15 g
Salt: 0,7 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 3,8 g
Fisk: 85 %
Produsent/distributør: REMA 1000
Lofoten Makrell filet i tomat (stor)

En av testens vinnere. Bra med fisk og protein, mye omega-3, greit innhold av sukker og salt.
Energi: 1025 kJ (245 kcal)
Fett: 19 g
Mettet fett: 4,1 g
Umettet fett: 14,9 g
Karbohydrater: 4,6 g
Sukkerarter: 3,6 g
Protein: 23 g
Salt: 0,9 g
Vitamin D: 3,5 g
Omega-3: 5,5 g
Fisk: 71 %
Produsent/distributør: Lofotprodukt AS
Coop Makrell i tomat

En av testens vinnere. Bra med fisk, mye omega-3, greit innhold av sukker og salt.
Energi: 983 kJ (237 kcal)
Fett: 18 g
Mettet fett: 3,3 g
Umettet fett: 14,7 g
Karbohydrater: 4,3 g
Sukkerarter: 3,1 g
Protein: 14 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 2,78 g
Omega-3: 5,2 g
Fisk: 70 %
Produsent/distributør: Maritim Food AS
King Oscar Sardiner i extra virgin olivenolje

En av testens vinnere. Bra med fisk og omega-3. Inneholder ikke sukker.
Energi: 1083 kJ (261 kcal)
Fett: 21 g
Mettet fett: 5 g
Umettet fett: 16 g
Karbohydrater: 0 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 18 g
Salt: 1 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 4 g
Fisk: 75 %
Produsent/distributør: King Oscar AS
Eldorado Sardiner brisling i solsikkeolje

En av testens vinnere. Mye fisk, men mindre omega-3 enn de andre vinnerne. Inneholder ikke sukker.
Energi: 1185 kJ (286 kcal)
Fett: 23,7 g
Mettet fett: 6 g
Umettet fett: 16,6 g
Karbohydrater: 0 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 18,1 g
Salt: 0,7 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 2,7 g
Fisk: 86 %
Produsent/distributør: Unil AS
Stabbur-Makrell Filet i tomatsaus med pepper

En av testens vinnere. Bra med fisk, mye omega-3, greit innhold av sukker og salt.
Energi: 1069 kJ (258 kcal)
Fett: 21 g
Mettet fett: 3,5 g
Umettet fett: 17,5 g
Karbohydrater: 3,4 g
Sukkerarter: 2,7 g
Protein: 13 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 3,4 g
Omega-3: 5,3 g
Fisk: 71 %
Produsent/distributør: OrklaFoods Norge
Stabbur-Makrell Filet i tomatsaus (stor)

En av testens vinnere. Bra med fisk, mye omega-3, greit innhold av sukker og salt.
Energi: 1061 kJ (256 kcal)
Fett: 21 g
Mettet fett: 3,5 g
Umettet fett: 17,5 g
Karbohydrater: 3 g
Sukkerarter: 2,9 g
Protein: 13 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 3,4 g
Omega-3: 5,3 g
Fisk: 71 %
Produsent/distributør: OrklaFoods Norge
King Oscar Kippers varmrøkt benfri sildefilet

En av testens vinnere. Veldig mye fisk, bra innhold av omega3. Inneholder ikke sukker. Mer salt enn de andre vinnerne.
Energi: 986 kJ (237 kcal)
Fett: 17 g
Mettet fett: 3,8 g
Umettet fett: 13,2 g
Karbohydrater: 0 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 21 g
Salt: 1,4 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 3,7 g
Fisk: 98 %
Produsent/distributør: King Oscar AS
Stabbur-Makrell filet i tomatsaus (liten)

En av testens vinnere. Litt lav andel fisk, men bra med omega-3 og greit innhold av sukker og salt.
Energi: 988 kJ (238 kcal)
Fett: 19 g
Mettet fett: 3,1 g
Umettet fett: 15,9 g
Karbohydrater: 3,9 g
Sukkerarter: 3,8 g
Protein: 12 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 2,9 g
Omega-3: 4,7 g
Fisk: 60 %
Produsent/distributør: OrklaFoods Norge
Stabbur-Makrell Grovhakket i tomatsaus

En av testens vinnere. Litt lav andel fisk, men bra med omega-3 og greit innhold av sukker og salt.
Energi: 990 kJ (239 kcal)
Fett: 19 g
Mettet fett: 3,1 g
Umettet fett: 15,9 g
Karbohydrater: 3,9 g
Sukkerarter: 3,8 g
Protein: 12 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 2,9 g
Omega-3: 4,7 g
Fisk: 60 %
Produsent/distributør: OrklaFoods Norge
Stabbur-Makrell Tomat & basilikum

En av testens vinnere. Litt lav andel fisk, men bra med omega-3 og greit innhold av sukker og salt.
Energi: 1004 kJ (242 kcal)
Fett: 19 g
Mettet fett: 3,1 g
Umettet fett: 15,9 g
Karbohydrater: 4,6 g
Sukkerarter: 3,8 g
Protein: 12 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 2,9 g
Omega-3: 4,7 g
Fisk: 60 %
Produsent/distributør: OrklaFoods Norge
Lofoten Makrell i tomat med tang

En av testens vinnere. Litt lav andel fisk, men bra med omega-3 og greit innhold av sukker og salt.
Energi: 961 kJ (230 kcal)
Fett: 18 g
Mettet fett: 3,6 g
Umettet fett: 14,4 g
Karbohydrater: 5,3 g
Sukkerarter: 4,4 g
Protein: 11 g
Salt: 1 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 5,5 g
Fisk: 60 %
Produsent/distributør: Lofotprodukt AS
Coop Sardiner i solsikkeolje

En av testens vinnere. Bra med fisk, inneholder ikke sukker. Mindre omega-3 enn de andre vinnerne.
Energi: 801 kJ (192 kcal)
Fett: 12 g
Mettet fett: 2,5 g
Umettet fett: 9,5 g
Karbohydrater: 0 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 21 g
Salt: 0,85 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 2 g
Fisk: 73 %
Produsent/distributør: Coop Trading AS
Lofoten Makrell i spicy tomat

Litt lav andel fisk, men bra med omega-3 og greit innhold av salt. Litt mer sukker enn vinnerne.
Energi: 971 kJ (232 kcal)
Fett: 18 g
Mettet fett: 3,6 g
Umettet fett: 14,4 g
Karbohydrater: 6,1 g
Sukkerarter: 4,6 g
Protein: 11 g
Salt: 0,9 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 5,5 g
Fisk: 60 %
Produsent/distributør: Lofotprodukt AS
Lofoten Makrell filet i tomat (liten)

Litt lav andel fisk, men bra med omega-3 og greit innhold av salt. Litt mer sukker enn vinnerne.
Energi: 971 kJ (232 kcal)
Fett: 18 g
Mettet fett: 3,6 g
Umettet fett: 14,4 g
Karbohydrater: 5,9 g
Sukkerarter: 4,7 g
Protein: 11 g
Salt: 0,9 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 5,5 g
Fisk: 60 %
Produsent/distributør: Lofotprodukt AS
Stabbur-Laks Varmrøkt laks

Bra med fisk, lite sukker men lavere omega-3 innhold enn mange av de andre.
Energi: 962 kJ (232 kcal)
Fett: 18 g
Mettet fett: 2,3 g
Umettet fett: 15,7 g
Karbohydrater: 2,4 g
Sukkerarter: 0,8 g
Protein: 15 g
Salt: 1,3 g
Vitamin D: 3 g
Omega-3: 2,7 g
Fisk: 75 %
Produsent/distributør: OrklaFoods Norge
Prima Sardiner i tomatsaus

Bra med fisk, lite sukker men lavere omega-3 innhold enn mange av de andre.
Energi: 1004 kJ (242 kcal)
Fett: 18 g
Mettet fett: 4,7 g
Umettet fett: 13,3 g
Karbohydrater: 4,2 g
Sukkerarter: 1,2 g
Protein: 15 g
Salt: 1,2 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 2,7 g
Fisk: 73 %
Produsent/distributør: REMA 1000
First Price Makrellfilet i tomatsaus

Litt lav andel fisk og protein. Ok innhold av sukker, salt og protein.
Energi: 993 kJ (239 kcal)
Fett: 18,7 g
Mettet fett: 3,3 g
Umettet fett: 15,4 g
Karbohydrater: 5,4 g
Sukkerarter: 3,7 g
Protein: 11,9 g
Salt: 1 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 3 g
Fisk: 59 %
Produsent/distributør: Unil AS
King Oscar Skinnfri makrellfilet solmodne tomater (stor)

Litt lav andel fisk. Greit innhold av sukker og salt. Mindre omega-3 emn mange av de andre typene.
Energi: 803 kJ (193 kcal)
Fett: 14 g
Mettet fett: 2,4 g
Umettet fett: 11,6 g
Karbohydrater: 3,5 g
Sukkerarter: 3,5 g
Protein: 13 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 2,6 g
Omega-3: 2,3 g
Fisk: 62 %
Produsent/distributør: King Oscar AS
King Oscar Skinnfri makrellfilet solmodne tomater (liten)

Litt lav andel fisk. Greit innhold av sukker og salt. Mindre omega-3 emn mange av de andre typene.
Energi: 803 kJ (193 kcal)
Fett: 14 g
Mettet fett: 2,4 g
Umettet fett: 11,6 g
Karbohydrater: 3,5 g
Sukkerarter: 3,5 g
Protein: 13 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 2,6 g
Omega-3: 2,3 g
Fisk: 62 %
Produsent/distributør: King Oscar AS
Stabbur-Makrell Grovhakket filet i tomatsaus (rund)

Litt lav andel fisk. Greit innhold av sukker, salt og omega-3.
Energi: 795 kJ (190 kcal)
Fett: 14 g
Mettet fett: 2,4 g
Umettet fett: 11,6 g
Karbohydrater: 5,3 g
Sukkerarter: 5 g
Protein: 10 g
Salt: 0,9 g
Vitamin D: 2,4 g
Omega-3: 3,5 g
Fisk: 50 %
Produsent/distributør: OrklaFoods Norge
Stabbur-Makrell Grovhakket filet i tomatsaus (4 store beger)

Greit innhold av fisk, sukker og salt. Mindre omega-3 enn mange av de andre typene.
Energi: 1003 kJ (242 kcal)
Fett: 19 g
Mettet fett: 3,3 g
Umettet fett: 15,7 g
Karbohydrater: 3,8 g
Sukkerarter: 3,7 g
Protein: 13 g
Salt: 1 g
Vitamin D: 3,1 g
Omega-3: 5 g
Fisk: 66 %
Produsent/distributør: Orkla Foods Norge
Eldorado Sardiner brisling i tomatsaus

Bra andel fisk. Lite sukker, litt mye salt. Litt mindre omega-3 enn mange av de andre typene.
Energi: 892 kJ (215 kcal)
Fett: 17,3 g
Mettet fett: 4,6 g
Umettet fett: 11,9 g
Karbohydrater: 1,4 g
Sukkerarter: 1,4 g
Protein: 13,1 g
Salt: 1,4 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 2,6 g
Fisk: 76 %
Produsent/distributør: Unil AS
King Oscar makrell i tomatsaus grovhakket (rund)

Litt lav andel fisk. Greit innhold av omega-3 men litt mer sukker og salt enn flere av de andre.
Energi: 797 kJ (192 kcal)
Fett: 14 g
Mettet fett: 3,1 g
Umettet fett: 10,9 g
Karbohydrater: 7,1 g
Sukkerarter: 4,7 g
Protein: 9,3 g
Salt: 1,2 g
Vitamin D: 2,3 g
Omega-3: 3,5 g
Fisk: 50 %
Produsent/distributør: King Oscar AS
Stabbur-Makrell Finhakket makrellfilet i tomatsaus (små beger)

Litt lav andel fisk. Greit innhold av omega-3 men litt mer sukker og salt enn flere av de andre.
Energi: 736 kJ (177 kcal)
Fett: 12 g
Mettet fett: 2,3 g
Umettet fett: 9,7 g
Karbohydrater: 6,1 g
Sukkerarter: 5,8 g
Protein: 10 g
Salt: 1,3 g
Vitamin D: 2,4 g
Omega-3: 3,6 g
Fisk: 50 %
Produsent/distributør: OrklaFoods Norge
Coop Sardiner i tomatsaus

Lite fisk og protein. Mindre omega-3 enn mange av de andre typene.
Energi: 713 kJ (172 kcal)
Fett: 13 g
Mettet fett: 1,5 g
Umettet fett: 11,5 g
Karbohydrater: 3,6 g
Sukkerarter: 3,3 g
Protein: 9,6 g
Salt: 1,3 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 2 g
Fisk: 46 %
Produsent/distributør: Coop Trading AS
King Oscar Tunfisk tomat og basilikum

Andelen fisk kunne vært høyere. Greit innhold av sukker, men mindre omega-3 enn andre fiskearter.
Energi: 558 kJ (133 kcal)
Fett: 7 g
Mettet fett: 1,2 g
Umettet fett: 5,8 g
Karbohydrater: 3,6 g
Sukkerarter: 2,2 g
Protein: 14 g
Salt: 1,2 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 0,21 g
Fisk: 64 %
Produsent/distributør: King Oscar AS
Xtra Hakket makrell i tomatsaus

Lite fisk og protein. Ikke spesielt mye omega-3 og mer salt enn de andre typene.
Energi: 977 kJ (233 kcal)
Fett: 18 g
Mettet fett: 2 g
Umettet fett: 16 g
Karbohydrater: 8,6 g
Sukkerarter: 5,6 g
Protein: 10 g
Salt: 1,5 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 2 g
Fisk: 46 %
Produsent/distributør: Maritim Food AS
King Oscar Tunfiskfilet med hot thai chili

Andelen fisk kunne vært høyere. Greit innhold av sukker, men mindre omega-3 enn andre fiskearter.
Energi: 700 kJ (166 kcal)
Fett: 5,6 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 4,9 g
Karbohydrater: 12 g
Sukkerarter: 11 g
Protein: 17 g
Salt: 1,2 g
Vitamin D: - g
Omega-3: 0,21 g
Fisk: 61 %
Produsent/distributør: King Oscar AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.