Foto: Erik Helgeneset

99% kjøtt i vinnerne.

Det er sommer og grillsesong, og butikkene har fylt kjølediskene med ulike typer hamburgere. Sjekker du frysedisken finner du flere typer hamburgere der også.

Men hvor sunt er egentlig hamburgere? Og hvor sunt er det å grille?

Mer kjøtt enn pølser

Fordelen med hamburger er at mange hamburgere inneholder forholdsvis mye kjøtt og mindre fett enn for eksempel pølser. Det er også noen typer som inneholder mindre salt enn pølser. Det er bra, for de fleste av oss kan med fordel kutte ned på både mettet fett og salt.

Uansett hva slags hamburgere eller annet kjøtt du velger, så er rådet fra helsemyndighetene klart: Vi bør ikke spise for mye rødt- og bearbeidet kjøtt. Anbefalingene er at vi holder oss under 500 g ferdig tilberedt kjøtt per uke.

Treningsøkter du kan gjøre hvor som helst

Viktig med sunt tilbehør

Nyere forskning kan tyde på at det er spesielt det bearbeidete kjøttet, og ikke like mye det rene kjøttet som er det vi bør begrense inntaket av. Antakelig er det heller prosesseringsgrad, tilberedningsmetoder, og hva vi spiser kjøttet sammen med som betyr noe for helsen. Kjøtt som er lite bearbeidet og som spises sammen med grønnsaker er bedre for oss enn ultraprosessert kjøtt uten grønnsaker ved siden av.

Det mest usunne med et typisk hamburgermåltid er ofte ikke hamburgeren i seg selv, men at den spises sammen med pommes frites, lyst hamburgerbrød og minimalt med grønnsaker ved siden av.

Hva er egentlig ultraprosessert mat?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av ferske og frosne hamburgere. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, salt og kjøtt i produktene. Innholdet av kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i teste, men du kan stemme på den du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de vi vurderer som minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre.

{advpoll id='176' view_result='0' width='0' position='center'}