Foto: Erik Helgeneset

Magert, proteinrikt, men inneholder omstridt tilsetningsstoff.

Skinke laget av gris, eller pålegg laget av kylling eller kalkun, hva velger du? En ting er dyrevelferd og bærekraft, en annen ting er sunnhet. Er pålegg laget av kylling egentlig så mye sunnere enn skinke laget av svin?

Magert og proteinrikt

Felles for alle skinkepålegg, både de laget av svin og de laget av kylling eller kalkun, er at de er inneholder lite fett og mye protein. «Skinke» laget av kylling eller kalkun inneholder 0,5-2 % fett, og det meste av fettet er umettet. På grunn av den høye andelen kjøtt, er skinke et proteinrikt pålegg som metter godt uten å gi så mye energi (kalorier).

Så mange kalorier trenger du

Mye salt, men mindre salt enn salami

Pålegg av kylling og kalkun annet kjøttpålegg inneholder relativt mye salt. Et høyt inntak av salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom og visse former for kreft. Derfor er det viktig å være bevisst på saltinntaket. Pålegg av kylling og kalkun magert pålegg, noe som er bra, men samtidig er det viktig å ikke spise altfor mye ettersom det inneholder såpass mye salt. Men når det er sagt, er det det langt mindre salt i disse påleggene enn f.eks. i salami. Det er også viktig å være klar over at salt er et konserveringsmiddel, så noe salt må vi ha for at kjøttpålegget ikke skal bli bedervet.

Bramat tester salami

Omstridt tilsetningsstoff i de fleste

De fleste av påleggene i denne testen inneholder tilsetningsstoffet karragenan (E407). Karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans, og er godkjent til bruk i matindustrien. Men i løpet av de siste årene har en del eksperter begynt å stille spørsmål til bruken av karragenan i mat. Grunnen til dette er at forskning på dyr har vist at karragenan kan fremkalle betennelse i tarmen, sannsynligvis som følge av endringer i tarmfloraen. De som er skeptiske til karragenan mener at dette tilsetningsstoffet heller ikke er gunstig for oss mennesker. Vi vet fremdeles ikke nok om dette, men hvis du vil være føre var kan det være lurt å velge pålegg som ikke inneholder dette tilsetningsstoffet.

Dette bør du vite om karragenan

Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet en rekke pålegg laget av kylling og kalkun som er å finne i de største matvarebutikkene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, salt og andel kjøtt. En høy andel kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av salt har trukket ned. Pålegg som ikke inneholder karragenan har fått plusspoeng for dette.

Disse påleggene bør du velge

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

{advpoll id='185' view_result='0' width='0' position='center'}