Foto: Unsplash Tijana D

Påvist plantevernmiddel i mye brukte konsistensmidler.

 Du har kanskje fått med deg at flere matvarer har blitt trukket fra butikkhyllene fordi de inneholder et giftstoff?

Etylenoksid (EO) er et plantevernmiddel som ikke skal være til stede i mat og dyrefor fordi det kan gi økt risiko for alvorlige helseskader, blant annet kreft. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid

Etylenoksid er forbudt i EU/EØS, men i løpet av de siste par årene har det likevel blitt påvist etylenoksid i flere matvarer i Norge. Heldigvis blir dette tatt på alvor, Mattilsynet er alltid på saken, og matvarer som inneholder etylenoksid blir raskt trukket fra markedet.

Grunnen til at man har funnet etylenoksid i noen matvarer, er at selv om dette plantevernmiddelet er forbudt i Norge og Europa, blir det brukt andre steder i verden til å desinfisere containere, råvarer, krydder og urter for å fjerne salmonella og uønskede mikroorganismer. Dermed kan noe EO følge med råvarer og ingredienser som brukes av industrien i Norge

Etylenoksid i sesamfrø i fjor

I fjor var det en stor tilbaketrekking av en rekke produkter etter at det ble påvist etylenoksid i sesamfrø fra India. I dette tilfellet ble etylenoksid brukt for å hemme vekst av Salmonella under lagring av sesamfrø i India. Produkter med sesamfrø som ble trukket tilbake fra markedet var blant annet poser med sesamfrø, og flere typer brød, knekkebrød, rundstykker, og brødmikser.

Som en konsekvens av denne saken, ble det gjort en grundig opprydning, og det er nå hundre prosent kontroll av sesamfrø fra India til EU. Du skal altså ikke være bekymret for EO hvis du kjøper sesamfrø eller produkter som inneholder sesamfrø.

Etylenoksid i ulike fortykningsmidler

Nylig ble det også etylenoksid i fortykningsmidlene guarkjernemel, johannesbrødkjernemel og xantan gum. Dette er tilsetningsstoffer som brukes i mange ulike matvarer, blant annet leverpostei, dressinger, og panerte produkter.

Alle matvarer som inneholder disse fortykningsmidlene forurenset med etylenoksid er nå trukket fra butikkhyllene, men listen kan bli lenger. Nå jakter hele Europa etter stoffet. Det jobbes for å få stoffet ut av matkjeden.

For å se en oppdatert liste over hva slags matvarer som har blitt trukket fra markedet, enten på grunn av innhold av EO eller av andre årsaker, kan du gå inn på mattilsynet:

https://www.matportalen.no/verktoy/tilbaketrekkinger/

NB: Det er viktig å være klar over at det er et inntak av etylenoksid over tid som er forbundet med helsefare, og at hvis du har fått i deg litt leverpostei eller annen mat som har inneholdt EO, så er dette forsvinnende små mengder, og det vil høyst sannsynlig ikke ha noe å si for helsen din.

Kilder: