Foto: Unsplash Jason Briscoe

Et lavt seleninntak kan være en medvirkende faktor til sykdom og dårlig helse.

Selen er et essensielt sporstoff som har mange viktige oppgaver i kroppen. Selen virker betennelsesdempende og virker inn i antioksidantforsvaret vårt. Mangel på selen kan gi dårligere immunforsvar og økt risiko for sykdom.

Mye tyder på at selenmangel har betydning for bl.a. nedsatt immunrespons, hjerte- og karsykdommer, kreft, utviklingsforstyrrelser i nervesystemet og nevrodegenerative sykdommer.

Vanskelig å få i seg nok selen fra nordisk kost

Selen finnes i jorda, og blir sugd opp i planter gjennom røttene. Vi mennesker får i oss selen ved å spise selenholdige planter, eller dyr som har spist disse plantene. Fisk, sjømat, innmat, egg, melk, korn, peanøtter og paranøtter er matvarer som inneholder selen. Du finner også selen i peanøtter og spesielt paranøtter.

Jordsmonnet i Norge og store deler av Europa er selenfattig. Dermed inneholder mat produsert fra disse områdene, lite selen. Jorda nær havet har høyere seleninnhold enn det øvrige jordsmonnet, og fisk fra havet er en god selenkilde. Selen blir også tilsatt dyrefôret – noe som gir et visst selenbidrag når vi spiser kjøtt, egg og melkeprodukter. Likevel er selenmangel ikke uvanlig i Norge og resten av Norden. Særlig ikke blant den voksne befolkningen. Vi vet også at gravide, ammende kvinner og barn har økt risiko for selenmangel.

Slik får du i deg nok selen

Anbefalingen i Norden i dag er at kvinner bør få i seg og 75 ug, og menn bør ha 90 ug selen per dag (NNR2023). Dette er absolutt mulig å få gjennom kosten, men det kan være vanskelig hvis du spiser ensidig, lite, eller ikke så mye av de matvarene som er best kilde til selen. Hvis det er tilfellet, kan man sikre seleninntaket gjennom kosttilskudd.

Selentilskudd til de som allerede får i seg nok selen har derimot ikke noe for seg. Tvert imot kan det være skadelig for helsen hvis man får i seg for mye selen. Derfor har europeiske myndighetersatt en øvre grense på 255 ug selen per dag for voksne.

Bedre helse og lengre liv med nok selen?

Forskning viser at voksne og eldre som er i underskudd på selen, kan få bedre helse og mindre risiko for hjerte- karsykdommer ved å ta tilskudd av selen sammen med q10. Selen og q10 er nemlig avhengige av hverandre for å fungere optimalt. Spennende forsking kan også tyde på at dette kan bremse den biologiske aldringen. I denne studien ga man 100 ug selen daglig i form av kosttilskudd.

https://www.forskersonen.no/covid19-kronikk-mat-og-helse/du-bor-ha-tilstrekkelige-nivaer-av-sink-selen-og-vitamin-d-for-koronasmitte/1976300

https://www.forskning.no/forskeren-forteller-helse-mat/kan-lavt-inntak-av-selen-fra-mat-og-dyrefr-gi-darligere-helse-hos-mennesker-og-husdyr/1306202

https://tidsskriftet.no/2020/11/fra-laboratoriet/selen-et-sporelement-med-klinisk-betydning

https://www.forskersonen.no/covid19-kronikk-mat-og-helse/du-bor-ha-tilstrekkelige-nivaer-av-sink-selen-og-vitamin-d-for-koronasmitte/1976300

https://nhi.no/kosthold/ernaring/mangel-pa-selen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10770655/