Kanskje spiser du for mye fiber?
Mange plages mye av magesmerter, oppblåsthet og avføringsforstyrrelser, uten at legene egentlig finner noen sykdom, allergi eller intoleranse som kan være årsaken til deres plager. Slike uforklarlige, subjektive helseplager er utbredt i befolkningen, og kalles for irritabel tarm- syndrom (IBS = Irritable bowel syndrom).
Irritabel tarm, en nokså vanlig tilstand
IBS er den vanligste magetarm lidelsen i den vestlige verden, og kjennetegnes ved en triade av magesmerter, oppblåsthet og avføringsforstyrrelser. IBS er en funksjonell lidelse, det vil si at verken strukturelle eller biokjemiske avvik kan påvises, til tross for at tarmfunksjonen er klart forstyrret.
Hva skyldes IBS?
Man vet fremdeles ikke hvorfor noen utvikler IBS, men det finnes mange ulike forklaringsmodeller. Tidligere trodde man at det kunne henge sammen med stress eller underliggende psykiske lidelser, men de nyere forklaringsmodellene vektlegger i større grad nevrobiologiske forklaringsmodeller. Det er for eksempel mye som tyder på atIBS kan skyldes en hypersensitivitet i tarmen som gjør at de som har IBS reagerer med økt opplevelse av smerte på mildt smerte eller helt normal stimuli som for eksempel når avføringen passerer gjennom tarmen. å være engstelig for smerte kan lede til økt oppmerksomhet mot smerte, som igjen kan øke opplevelsen av smerten.
I de senere år har man også funnet ut at gjennomgåtte mage- tarminfeksjoner kan utløse IBS(2). Dette kan blant annet tenkes å skyldes endringer i bakteriefloraen i tarmene, som for eksempel oppstår etter en antibiotikakur. Man vet IBS-pasienter ofte har et lavere antall av gunstige tarmbakterier i tarmen, og et høyere antall av ugunstige tarmbakterier. En slik unormal mikroflora kan tenkes å gi endret fermentering, og på denne måten være skyld i IBS-symptomer.
For mye eller lite fiber?
Selv om årsaken er ukjent, mener mange av de som har IBS at symptomene har sammenheng med kostholdet. Leger har lenge oppfattet og behandlet IBS som en slags fibermangel sykdom, men dette er i liten grad vitenskapelig underbygget. Mye tyder nemlig på at personer med irritabel tarm snarere har nytte av å redusere inntaket av fiber.
Overfølsomhet mot visse matvarer
De fleste som har IBS, mener at deres symptomer utløses av spesielle matvarer, og at symptomene kan reduseres ved unngå spesifikke matvarer. I en spørreundersøkelse blant mer enn 1200 personer med IBS, var 63 % interessert i å få vite hvilke matvarer de burde unngå. Endringene de hadde gjort eller vurderte å gjøre for å bli bedre, inkluderte inntak av små måltider, øke fiberinntaket, og å unngå fettrik mat, melkeprodukter, karbohydrater, koffein, alkohol og høyproteinmatvarer, som kjøtt.
Til tross for at selvrapportert matoverfølsomhet er vanlig ved IBS, har det vist seg svært vanskelig å påvise at ulike kostholdsfaktorer faktisk påvirker tilstanden.
Karbohydrater ved irritabel tarm
Allerede i begynnelsen av forrige århundre mistenkte man en årsakssammenheng mellom inntak av visse typer karbohydrater og plager fra mage-tarmkanalen. I dag vet vi at flere av de kortkjedede karbohydratene absorberes dårlig, selv i en frisk tarm, og nylig viste en undersøkelse at IBS-pasienter kan ha en gunstig effekt av et kosthold med lavt inntak av disse fermenterbare og tungt absorberbare karbohydratene. Dette er karbohydrater som fruktose, laktose, sorbitol og andre sukkeralkoholer, samt fruktaner, som blant annet finnes i hvetemel og løk, galaktaner, som blant annet finnes i løk, belgfrukter og kål, og raffinose, som blant annet finnes i belgfrukter, linser og kål.
De som har IBS har ikke oftere fruktose- eller laktosemalabsorpsjon enn andre, men intensiteten på symptomene ser ut til å kunne være høyere hos de som har IBS.
En ny studie viser at IBS-pasienter med diare´problematikk blir bedre ved å leve på en lavkarbohydratdiett med mindre enn 20 gram karbohydrat per dag. Avføringskonsisten bedres, smertene avtar og livskvaliteten øker, uavhengig av det samtidige vekttapet som sees ved denne dietten.
Ikke fett som er problemet
Det synes å være en utbredt oppfatning i dag at de som har IBS ikke «tåler» fett, og mange anbefaler IBS-pasienter å spise fettredusert og mager mat. Men er det egentlig fettet de som har IBS ikke tåler? Nyere studier viser at denne konklusjonen ikke nødvendigvis er korrekt. Kanskje fettet snarere gjør at de som har IBS tåler karbohydratfermentering dårligere, fordi fett hemmer gasstransport.
Denne artikkelen er basert på artikkelen "Bør personer med irritabel tarm spise mindre tungt fordøyelige karbohydrater?" av Hilde Tang Hystad, bachelorstudent i human ernæring Jørgen Valeur, lege/stipendiat Arnold Berstad, professor, Institutt for indremedisin, Universitetet i Bergen. Artikkelen var trykket i Norsk tidsskrift for ernæring nr. 1 i 2010.