Å lage kraften selv er enklere enn du tror!
Enhver god kraft baseres på grønnsakenes fire store: gulrot, purre, løk og sellerirot, men du kan koke kraft av andre grønnsaker også. Å koke kraft er en fin måte å bruke opp grønnsaker man har til overs på. Persillerot, kålrot, tomat, all slags løk og pastinakk, for å nevne noen, passer også yppelig. En suppekvast som på fagspråket kalles bouquet garni, hører med i kraften.
Ingredienser
- 2 stk gulrot
- 1 stk stor løk
- 1 stk purre
- 300 g knollselleri (sellerirot)
- 1 ts salt
- 10 stk hel pepper
- 1 bouquet garni (suppekvast) (se under)
- 1 l vann
Bouquet garni:
- 4 stilk frisk kruspersille
- 4 stilk frisk timian
- 3 stk laurbærblad
- 2 stk sjalottløk
- Fremgangsmåte
Rens og skjær grønnsakene i terninger. Ha dem over i en kjele og hell på kaldt vann.
Kok opp og skum av.
Surr ingrediensene til bouquet garni (suppekvasten) sammen med en hyssing og legg den i grønnsakkjelen.
La det trekke i 40-50 minutter.
Sil kraften.
NB. Grønnsakene kan selvfølgelig brukes.
Hjemmelaget grønnsakkraft er den beste basis til enhver suppe eller gryterett og er også flott som basis til mange sauser. Den er fin å fryse, f.eks. i isbiteposer/former. Da er det lett å ta ut en og en til matlagingen.
Kilde: www.frukt.no