Foto: Frukt.no/Synøve Dreyer

Å lage kraften selv er enklere enn du tror!

Enhver god kraft baseres på grønnsakenes fire store: gulrot, purre, løk og sellerirot, men du kan koke kraft av andre grønnsaker også. Å koke kraft er en fin måte å bruke opp grønnsaker man har til overs på. Persillerot, kålrot, tomat, all slags løk og pastinakk, for å nevne noen, passer også yppelig. En suppekvast som på fagspråket kalles bouquet garni, hører med i kraften.

Ingredienser

  • 2 stk gulrot
  • 1 stk stor løk
  • 1 stk purre
  • 300 g knollselleri (sellerirot)
  • 1 ts salt
  • 10 stk hel pepper
  • 1 bouquet garni (suppekvast) (se under)
  • 1 l vann

Bouquet garni:

  • 4 stilk frisk kruspersille
  • 4 stilk frisk timian
  • 3 stk laurbærblad
  • 2 stk sjalottløk
  • Fremgangsmåte

Rens og skjær grønnsakene i terninger. Ha dem over i en kjele og hell på kaldt vann.

Kok opp og skum av.

Surr ingrediensene til bouquet garni (suppekvasten) sammen med en hyssing og legg den i grønnsakkjelen.

La det trekke i 40-50 minutter.

Annonse
https://bramat.no/produkter/grotmiks/
Annonse

Sil kraften.

NB. Grønnsakene kan selvfølgelig brukes.

Hjemmelaget grønnsakkraft er den beste basis til enhver suppe eller gryterett og er også flott som basis til mange sauser. Den er fin å fryse, f.eks. i isbiteposer/former. Da er det lett å ta ut en og en til matlagingen.

Kilde: www.frukt.no