Stor variasjon i næringsinnhold og energifordeling.
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.
Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.
Barn er ikke små voksne
Små barn som vokser og utvikler seg, trenger mer energi per kilo kroppsvekt enn større barn og voksne. De små barnekroppene har begrensede energilagre som gir dem lite å gå på dersom de skulle bli syke eller få for lite mat og energi. Derfor trenger de minste barna en næringsrik kost og har liten plass til usunn mat. De små magene blir for mette og barnekroppen må har en jevn tilførsel av energi og næringsstoffer.
Maten er viktig for barnet
Barn begynner med fast føde ved fire til seks måneder alder. Når de blir rundt seks måneder, vil ikke morsmelken dekke behovet for alle næringsstoffer, for eksempel jern. Fordi morsmelk inneholder lite jern, og barna har små jernlagre, er det nødvendig å innføre jernholdige matvarer fra barnet er 4-6 mnd gammelt.
Jern finnes bl.a. i jernberikede grøter, leverpostei og magert, rødt kjøtt og barnemat på glass som inneholder kjøtt, fisk eller lever. Også grovbrød, mørkegrønne grønnsaker, belgfrukter og jernberiket brunost eller prim inneholder jern, mens fjærkre er en dårlig kilde.
Middagen skal gi rett energi
Middagen gir barnet nye smaksopplevelser, og er en viktig tilvenning til nye konsistenser, smaker og lukter. Vi vet at barn får i seg for mye mettet fett, sukker og salt på bekostning av umettet fett og fiber. Derfor er det viktig at middagen skal ha en balanse mellom protein, sunne fettsyrer, og riktige karbohydrater. Barnematen må heller ikke inneholde for mye salt (natrium).
Anbefalt inntak av protein, fett og karbohydrater for barn 6-11 måneders alder, angitt som andel av energiinntaket (energiprosent, E%):
- 7-15 E% protein
- 45-60 E% karbohydrater
- 30-45 E% fett
Tabellen viser beregnet energifordelingen i de ulike produktene i testen
Middagsglass til 6 måneders barn |
Protein, E% | Karbohydrater, E% | Fett, E% | Fiber, E% |
Småfolk kjøttkaker i brun saus | 13 | 48 | 36 | 3 |
Nestle Grønnsaker kylling | 19 | 41 | 37 | 4 |
Hipp Ris, Grønnsaker og Kylling | 16 | 41 | 38 | 5 |
Nestle Grønnsaker kalkun | 14 | 43 | 39 | 4 |
Småfolk Mors lapskaus | 14 | 47 | 37 | 3 |
Ella''s Kitchen Biffgryte med poteter | 26 | 62 | 6 | 6 |
Hipp Potet, Mais og Kalkun | 15 | 53 | 29 | 3 |
Hipp Grønnsak- og kalvegryte | 16 | 49 | 29 | 6 |
Holle potetpuré med mais og oksekjøtt | 21 | 68 | 8 | 3 |
Nestle Spagetti kjøttsaus | 17 | 43 | 36 | 3 |
Ella''s Kitchen nam nam kyllinggryte med ris | 23 | 61 | 8 | 7 |
Hipp Nudlar, Grønnsaker og skinke | 17 | 43 | 35 | 5 |
Holle squash og gresskar med poteter | 9 | 85 | 2 | 4 |
Ikke tilsatt salt
Barnemat på glass har forskriftmessige krav til innhold av protein og fett, og skal ikke være tilsatt salt. Dette skyldes at nyrene til barn under ett år ikke er fullt utviklet og derfor ikke kan skille ut et overskudd av salt. Det er dessuten ikke ønskelig at barna allerede fra de er bitte små skal få en preferanse for salt mat. Salt mat er nemlig ofte fettrik og dårlig sammensatt, for eksempel gatekjøkkenmat.
Hjemmelaget mat
Du kan godt lage middagen selv til barnet. Da bør du passe på å ha i fisk eller magert rødt kjøtt slik at middagen gir jern. Middagen trenger ikke å saltes, men kan godt tilsettes en sunn planteolje, for eksempel rapsolje. Maten må moses godt slik at spedbarnet klarer å spise og svelge hver munnfull. Fordelen med å lage middagen selv er at du kan variere mer på bruk av grønnsaker og andre ingredienser. Mye grønnsaker øker inntaket av fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Slik har vi gjort testen
Det er svært mange barnemiddager på markedet. Vi har tatt et utvalg av typiske middager til seksmåneder gamle spedbarn. I denne testen har vi sett på hvor mye protein, sukker, mettet fett, umettet fett, fiber og natrium middagene inneholder. Mye sukker, salt og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, umettet fett og fiber har trukket opp.
Ettersom det er viktig at barn får i seg nok, men rett energi, har vi ikke skåret på kaloriinnhold. Vi har derimot gitt ekstra poeng når energien fra protein, fett og karbohydrater tilfredsstiller anbefalingene for spedbarn i 6-11 måneders alder. Ved å skåre på ulike næringsstoffer og energibalanse, får vi en kvalitetsmessig vurdering av produktene.
NB! Fiskemiddager er ikke med i testen, men disse er ofte et godt valg på grunn av de sunne fettsyrene fra fisken. Produktene er ikke merket med jern og derfor kan vi ikke vurdere dette.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Middagsglass til 6 måneders barn | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Sukker, g | Fett, g | Mettet fett, g | Umettet fett*, g | Fiber, g | Natrium, g | Gram |
Småfolk kjøttkaker i brun saus | 320 | 75 | 2.5 | 9 | 1.4 | 3 | 0.4 | 2.6 | 1.1 | 0.02 | 195 |
Nestle Grønnsaker kylling | 310 | 75 | 3.5 | 7.5 | 1.4 | 3 | 0.4 | 2.6 | 1.3 | 0.03 | 195 |
Hipp Ris, Grønnsaker og Kylling | 280 | 67 | 2.7 | 6.9 | 1.5 | 2.8 | 0.4 | 2.4 | 1.6 | 0.02 | 190 |
Nestle Grønnsaker kalkun | 290 | 70 | 2.5 | 7.5 | 1.7 | 3 | 0.3 | 2.7 | 1.4 | 0.03 | 195 |
Småfolk Mors lapskaus | 300 | 75 | 2.5 | 8.5 | 1.3 | 3 | 0.4 | 2.6 | 1 | 0.02 | 195 |
Ella''s Kitchen Biffgryte med poteter | 292 | 69 | 4.5 | 10.7 | 0.1 | 0.5 | 0.1 | 0.4 | 2 | 0.1 | 130 |
Hipp Potet, Mais og Kalkun | 294 | 70 | 2.8 | 9.6 | 0.9 | 2.3 | 0.4 | 1.9 | 1 | 0.02 | 190 |
Hipp Grønnsak- og kalvegryte | 289 | 69 | 2.7 | 8.5 | 3 | 2.2 | 0.4 | 1.8 | 2.1 | 0.03 | 190 |
Holle potetpuré med mais og oksekjøtt | 222 | 52 | 2.9 | 9.2 | 0.7 | 0.5 | 0.14 | 0.36 | 0.8 | 0.013 | 190 |
Nestle Spagetti kjøttsaus | 290 | 70 | 3 | 7.5 | 1.4 | 2.8 | 0.7 | 2.1 | 1.2 | 0.03 | 1950 |
Ella''s Kitchen nam nam kyllinggryte med ris | 237 | 56 | 3.3 | 8.6 | 3.9 | 0.5 | 0.3 | 0.2 | 2.1 | 0.04 | 1951 |
Hipp Nudlar, Grønnsaker og Skinke | 278 | 66 | 2.8 | 7.1 | 2.4 | 2.6 | 0.8 | 1.8 | 1.5 | 0.02 | 1952 |
Holle squash og gresskar med poteter | 182 | 43 | 1 | 9.5 | 1.4 | 0.1 | 0.02 | 0.08 | 0.8 | 0.006 | 1953 |
* Mengden umettet fett er beregnet som en differanse melom totalt fettinnhold og inneholdet av mettet fett.