Taperen inneholder mer sukker enn cola.
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.
Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.
Syrnet melk inneholder gunstige bakterier, probiotika, som kan skape balanse i tarmen din. Mange fristes til å drikke denne type melk. Den smaker godt, men det betyr ikke at den er utelukkende sunt sammensatt.
Velg rett melk!
Når du drikker syrnet melk med probiotika er det smart å velge et produkt som også inneholder lite sukker og fett. De fleste av oss får i oss mer enn nok sukker og fett allerede.
De fleste syrnede melkeproduktene med smak er laget på skummet melk og har dermed et lavt fettinnhold. De samme produktene er både tilsatt sukker og bær- og/eller fruktjuice. Noen inneholder også fiber eller vitamin D som er positivt for helsen.
Søtt, men sunt
Noen av produktene i denne testen inneholder relativt mye sukker. Mange nordmenn, ikke minst barn, får i seg for mye sukker. Men det er viktig å understreke at mesteparten av dette sukkeret kommer fra brus, saft, kaker, kjeks og godteri. De som begrenser inntaket av slike mat- og drikkevarer, kan fint spise en yoghurt eller drikke et glass syrnet melk med smak om dagen uten at de får i seg for mye sukker. I motsetning til for eksempel saft og cola, er syrnet melk med smak ikke bare en kilde til sukker, men også til viktige næringsstoffer som protein, kalsium, B-vitaminer, selen og jod.
Probiotika skaper et gunstig tarmmiljø
Verdens helseorganisasjon definerer probiotika som levende organismer som, tilført i rett mengde, gir en helsegevinst hos verten (altså mennesket).
De vanligste probiotika vi finner i syrnede melkeprodukter er Lactobacillus og Bifidobacterium. Dette er navnet på to hovedgrupper hvorpå visse stammer tilsettes maten.
Helseeffekten av probiotika
Når du får i deg probiotika, kan forekomsten av ugunstige bakterier i tarmen minske. Risikoen for bivirkninger ved bruk av antibiotika kan reduseres. Personer som har fordøyelsesbesvær, for eksempel eldre, kan ha nytte av probiotika. Immunforsvaret kan også styrkes av regelmessig inntak av probiotika.
Har du laktoseintoleranse eller tåler ikke melkesukker så godt, kan det være at syrnet melk tolereres bedre. Dette skyldes at bakteriene har spaltet en del av melkesukkeret for deg.
Tett befolket tarm
Du har sikkert hørt det før. Tarmen din inneholder flere celler enn hele kroppen din til sammen. Faktisk har du ditt eget lille, men komplekse økosystem der inne. Dette ”samfunnet” består av en lang rekke bakterier. Til nå har forskerne klar å isolere og bestemme minst 400 bakterietyper. Sammensetningen av bakteriene, dvs. hvilken type og antallet kan påvirke helsen din.
Tykktarmen er viktig for helsen
Bakteriene i tarmen spiller en rolle i stoffskiftet, ernæringsmessig, fysiologisk og styrker immunforsvaret. De kan fordøye fiber og resistent stivelse slik at du får tilført energi i formal kortkjedete fettsyrer. Bakteriene dessuten produserer små mengder med vitaminer, bl.a. vitamin K, folsyre og B12, samt aminosyrer.
En tarm i balanse
Friske mennesker har en relativt stabil tarmflora. Denne balansen kan vippes etter en antibiotikakur og du kan få en såkalt antibiotika assosiert diaré. Balansen i tarmen pleier normalt bli gjenopprettet etter et par måneder.
I denne testen har vi sett på syrnet melk med smak sitt innhold av energi, totale karbohydrater og fett samt kostfiber. Høyt innhold av fiber har trukket opp, mens høyt innhold av fett, karbohydrater og energi har trukket ned. Proteininnholdet er nærmest likt i produktene og derfor er ikke dette vurdert. Saltinnholdet er også lavt og ikke relevant for testen.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Innhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Sukker-arter, g | Fett, g | Mettet fett, g | Fiber, g | Natrium, g |
BioQ syrnet melk med fiber Blåbær & Bringebær | 214 | 51 | 2,9 | 9 | 9 | 0,1 | 0,1 | 1 | 0,096 |
BioQ syrnet melk med fiber Bringebær | 216 | 51 | 3 | 9 | 9 | 0,1 | 0,1 | 1 | 0,06 |
Mild Biola Syrnet Melk Jordbær | 206 | 48 | 2,9 | 9 | 8,5 | 0,1 | 0 | 0,1 | 0,1 |
Mild Biola Syrnet Melk Eple/Kiwi | 207 | 49 | 2,9 | 9 | 8,5 | 0,1 | 0 | 0,1 | 0,03 |
Biola Syrnet Melk Blåbær | 232 | 55 | 2,9 | 10 | 10 | 0,2 | 0 | 0,1 | 0,03 |
Biola Syrnet Melk Solbær med Vanilje | 242 | 57 | 2,9 | 11 | 11 | 0,1 | 0 | 0,1 | 0,1 |
Cultura Morgenfrisk Jordbær | 283 | 67 | 3 | 11 | 11 | 1,3 | 0,8 | 0,1 | 0,04 |
Cultura Morgenfrisk Pære | 296 | 70 | 3 | 11 | 11 | 1,4 | 0,8 | 0,1 | 0,05 |
Cultura Morgenfrisk Skogsbær | 296 | 70 | 3 | 11 | 11 | 1,4 | 0,8 | 0,1 | 0,04 |
Biola Syrnet Melk Aprikos | 259 | 61 | 3 | 12 | 12 | 0,1 | 0 | 0,1 | 0,03 |
Activia syrnet melk Mango | 264 | 62 | 2,8 | 11 | 10 | 0,8 | 0,6 | 0,6 | 0,04 |
Activia syrnet melk Blåbær | 266 | 63 | 2,8 | 11,1 | 10,2 | 0,8 | 0,6 | 0,6 | 0,04 |
Activia syrnet melk Jordbær Kiwi | 276 | 65 | 2,9 | 11,6 | 10,8 | 0,8 | 0,6 | 0,7 | 0,04 |
Biola Syrnet Melk Bringebær | 267 | 63 | 2,9 | 13 | 13 | 0,1 | 0 | 0,2 | 0,03 |