Stor forskjell på fettinnhold.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Salami er et pålegg som inneholder forholdsvis mye fett og kalorier, relativt lite protein, og en del salt.
På en skive grovt brød eller knekkebrød er det helt greit å velge salami innimellom, i hvert fall hvis du velger de magreste typene. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye fett og kalorier de ulike salamitypene inneholder.
Bruk flere typer pålegg
Spiser du mange brødskiver om dagen, bør du ikke bare gå for den magreste typen salami, du bør også variere mellom hva slags pålegg du bruker. Salami smaker godt, men gir deg ikke så mye av de næringsstoffene du trenger. Derfor er det lurt å også bruke andre pålegg slik som ost, leverpostei, egg og fiskepålegg.
Ost er en fin kilde til kalsium, leverpostei gir deg jern, mens egg, makrell, sardiner og laks gir deg proteiner som metter godt. Fiskepålegg er dessuten en viktig kilde til de gunstige omega-3 fettsyrene.
Topper du det hele med litt tomat, agurk eller paprika, og spiser en gulrot eller eple ved siden av, får du et godt og næringsrikt måltid.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, fett, protein og andel kjøtt de ulike typene salami inneholder. Mye fett og kalorier har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp. Ideelt sett skulle vi også ha sett på saltinnholdet, men disse tallene var ikke mulig å oppdrive.
Vi har valgt å gi salamipølsene terningkast 1-5, der 1 er det dårligste og 5 er det beste. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Kjøtt per 100 g, g |
Go og Mager Salami, Nortura SA | 758 | 181 | 25 | 0 | 9 | 126 |
Spesial Salami, Nortura SA | 1260 | 301 | 23 | 0 | 23 | 137 |
Salami Napoli San Gennaro, Jacobs (NorgesGruppen) | 1407 | 339 | 24 | 0 | 27 | 150 |
Ekte Salami Milano, Jacobs (NorgesGruppen) | 1497 | 361 | 26 | 0 | 28,5 | 150 |
Siliana, Nortura SA | 1514 | 362 | 24 | 0 | 29 | 141 |
Salami med parmesan, for Coop Norge Handel av Bjerke Spekemap AS | 1550 | 370 | 23 | 0-1 | 31 | 121 |
Helgeroasalami, Bjerke | 1431 | 342 | 21,1 | 0 | 29 | 128 |
Salami, Nortura SA | 1551 | 371 | 19 | 0 | 32 | 128 |
Gullsalami, Grilstad AS | 1800 | 435 | 20 | 1 | 39 | 121 |
Høykvalitets salami, Unil AS | 1720 | 415 | 20 | 0,1 | 37 | 122 |
Salami, First Price | 1726 | 417 | 20 | 1 | 37 | 125 |
Salami, Spis - Grilstad AS | 1726 | 417 | 20 | 1 | 37 | 125 |
Krydder Salami, Spis - Grilstad AS | 1780 | 430 | 21 | 1 | 38 | 125 |
Salami, Matmesteren | 1726 | 417 | 20 | 1 | 37 | 117 |
Salami, for Coop Norge Handel av Grilstad AS | 1760 | 420 | 20 | 1,5 | 37 | 117 |
Rødvinsalami, Bjerke | 1807 | 432 | 19,6 | 0 | 39,3 | 124 |
Krydret Jubelsalami, Grilstad AS | 1692 | 409 | 18 | 1 | 37 | 113 |
Jubelsalami, Grilstad AS | 1618 | 391 | 18 | 1 | 35 | 114 |