Vinneren skiller seg ut.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Kaker er ikke hverdagsmat og det skal det heller ikke være. Dette er ”mat” med høyt kaloriinnhold som er bakt med sjenerøse mengder fett og sukker uten unntak – nesten!
Kaloritett mat
Hvis du spiser ett til to kakestykker, får du i deg like mye energi som det er en i frokost eller en sunn middag. De fleste sjokoladekaker inneholder nemlig rause mengder sukker og smør/olje som gir veldig mye kalorier, men lite av andre næringsstoffer.
Fordi de fleste sjokoladekaker lages med fint mel, er det lite fiber i kaken. Den mest næringsrike ingrediensen i kaken er egg, dersom det brukes.
Ikke bare sukker
Flertallet av sjokoladekake- og browniesmikser du får kjøpt i butikken er søtet med sukker. Men det er to produkter som skiller seg ut her. Møllerens Sjokoladekake er søtet med palatinose i tillegg til sukker, og Funksjonell Mat sin Sunnere Sjokoladekake er søtet med sukrin og sukralose.
Sukrin er en sukkeralkohol som heter erytritol. Sukrin er ikke like søtt som vanlig sukker men inneholder minimalt med kalorier og fører dessuten ikke til skader på tennene.
Palatinose er en type søtstoff som utvinnes fra sukkerbeter slik som vanlig sukker. Palatinose gir like mye kalorier som sukker, men fører ikke til like kraftig blodsukkerstigning som vanlig sukker. Palatinose er dessuten ikke skadelig for tennene.
Sukralose, som markedsføres under navnet Splenda, fremstilles gjennom en kjemisk bearbeiding av vanlig sukker der man tilfører sukkeret kloratomer. Denne endringen fører til at sukralosen passerer forbi tarmen uten å bli brutt ned og tatt opp i blodet. Sukralose påvirker derfor ikke blodsukkeret eller insulinnivået.
Les mer i artikkelen Greit å vite om sukker og andre søtstoff
Hva er best – kake med sukker eller søtstoff?
Dette er smak og behag, bokstavelig talt. Søtstoff kan gi kaken en litt annen type søtsmak. Ikke alle liker dette. Vi har heller ikke testet på smak i denne testen – du kan selv stemme på hvilken du synes smaker best nederst i artikkelen.
Spiser du sjeldent kake og søtsaker. Skader det lite rent ernæringsmessig å spise en kake med sukker. Dersom du er en ordentlig kakemoms eller trenger å passe på vekten eller har diabetes, kan det kanskje lønne seg å velge en kake der deler av sukkeret er byttet ut med kunstig søtstoff. .
Sunt eller usunt fett?
Flere av kakemiksene er tilsatt fett i tillegg til det du selv tilsetter i form av olje, smør eller margarin. En av kakemiksene i denne testen inneholder palmeolje, og noen inneholder kanskje palmeolje ettersom produsentene kun har oppgitt ”vegetabilsk fett” i ingredienslisten. Resten av kakemiksene inneholder kakaosmør, raps-, solsikke-, soyaolje eller ikke noe fett i det hele tatt. (Bortsett fra det du tilsetter når du rører ut kakemiksen).
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg sjokoladekake og brownies. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte og produkter som med deklarert næringsinnhold pr. 100 gram ferdig bakt kake.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, protein, karbohydrater og sukker, fett og mettet fett, fiber og natrium. Mengden protein og fiber trekker opp, mens innholdet av kalorier, karbohydrater og sukker, fett, mettet fett og natrium trekker ned.
Grunnen til at vi trekker ned på karbohydrater i denne testen er fordi dette normalt er kun siktet hvetemel og stivelse, mao. karbohydrater med lite av andre næringsstoffer.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 1 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Sukker, g | Fett, g | Mettet fett, g | Fiber, g | Natrium, g |
Funksjonell Mat Sunnere Sjokoladekake, Funksjonell mat | 943 | 225 | 9 | 22,1 | 0 | 14,9 | 1,5 | 10 | 0,35 |
Møllerens Sjokoladekake, Norgesmøllene AS | 1410 | 336 | 3,9 | 47,2 | 21,2 | 14,6 | 2,2 | 0,8 | 0,4 |
Regal Sjokoladekake, Lantmännen Cerealia Norge | 1647 | 393 | 5 | 54 | 39 | 17 | 2 | 1 | 0,11 |
Betty Crocker Devil's Food Cake Mix, General Mills Scandinavia AB | 1414 | 338 | 6,2 | 46,1 | 24,6 | 14,2 | 6,7 | 3,2 | 0,59 |
Regal Langpanne Sjokoladekake med gelefigurer, Lantmännen Cerealia Norge | 1606 | 383 | 2,2 | 61,1 | 44,3 | 14,3 | 2,4 | 0,9 | 0,08 |
Møllerens Fransk Sjokoladekake, Norgesmøllene AS | 1749 | 419 | 5,5 | 39,7 | 27,6 | 26,5 | 6,2 | 7,2 | 0,4 |
Toro Brownies, Rieber & Søn | 1658 | 394 | 4,6 | 63 | 47,9 | 13,2 | 3,8 | 2,2 | 0,2 |
Møllerens Ferdig kakerøre Brownies, Norgesmøllene AS | 1688 | 403 | 4,8 | 52,4 | 38,9 | 19 | 1,7 | 1,7 | 0,4 |
Toro Langpanne Sjokoladekake, Rieber & Søn | 1576 | 375 | 3,2 | 56,6 | 34,2 | 14,8 | 4,5 | 1,1 | 0,5 |
Møllerens Sjokoladefondant, Norgesmøllene AS | 1784 | 425 | 6,3 | 58,5 | 41,3 | 17,8 | 9,6 | 2,9 | 0,23 |
Regal Brownies, Lantmännen Cerealia Norge | 1760 | 417 | 1,4 | 66,7 | 55,6 | 16,3 | 2,9 | 1,6 | 0,1 |
Betty Crocker Chewy Choc Chunk, General Mills Scandinavia AB | 1822 | 433 | 4,4 | 58,3 | 43,6 | 19,7 | 4,7 | 2,8 | 0,19 |
Møllerens Brownies, Norgesmøllene AS | 1726 | 410 | 4,3 | 64,8 | 51,9 | 14,9 | 6,9 | 0,5 | 0,2 |
Møllerens Peanut Fudge Brownies, Norgesmøllene AS | 1794 | 428 | 5,6 | 59,5 | 47,9 | 18,1 | 7,4 | 2,1 | 0,1 |
Toro Fondant Mørk Sjokoladekake, Rieber & Søn | 1873 | 449 | 5 | 45,4 | 34,5 | 26,9 | 9,5 | 2,5 | 0,2 |
Eldorado Langpanne bakemiks, Unil AS | - | - | - | - | - | - | - | - | - |