Stor forskjell i saltinnhold.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Hele 70-85 % av lompene er potet, resten er hovedsakelig mel og salt. Dette påvirker næringsinnholdet, men viktigst er det kanskje hva du spiser til lompen.
Lomper spises gjerne med pølser eller rakfisk. Begge har større betydning for kalori-, protein- og fettinnholdet i måltiden enn selve lompen som stort sett inneholder karbohydrater fra stivelse. Mens rakfisken øker næringsvedien i måltidet pga sunne fettsyrer, kan valg av type pølse føre til et måltid med dårligere fettsammensetning.
Poteten bidrar med et nyttig mineral
Poteter er ikke bare stivelse, de inneholder også protein, vitaminer og mineraler. Poteter er utgangspunktet en kilde til vitamin C, men varmebehandling gjør at det meste av vitamin C-innholdet ødelegges. Derimot bevarer poteten sitt innhold av kalium, som er et mineral som virker blodtrykksenkende.
Inneholdet av kalium er høyere i potet enn i både siktet hvetemel og rugmel. Den gunstige effekten av kalium synker desto mer salt produktet er tilsatt. Vinningen går definitivt opp spinningen nå du spiser lompen med en salt pølse.
Best med fullkornhvete
Få produsenter bruker fullkorn hvete i produktene sine, dvs. de fleste deklarerer kun hvetemel og rugmel. Dette er trolig siktet mel. Siktet mel inneholder mindre fiber, B-vitaminer, jern og andre mineraler enn fullkorn og sammalt.
Det er også en fordel om lompen inneholder rug. Siktet rugmel inneholder dobbelt så mye fiber som siktet hvetemel, men det er for øvrig små nyanser i forskjellom mellom siktet hvete og rug.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg potetomper som finnes i de største dagligvarekjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, salt, fiberrike ingredienser og potet de inneholder.
Mengden protein, fiberrike ingredienser og potet trekker opp, mens saltinnholdet trekker ned. Vi har valgt å trekke opp på potet, siden dette er hovedråvaren i produktet.
Siden vi ikke har fiberinnholdet på produktene, har vi valgt å gi ekstra poeng for produsenter som har brukt fullkorn eller tilsatt spesielle fiberrike ingredienser.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Fett, g | Salt, g | Potet, % |
Lomper, X-tra | 780 | 190 | 5 | 40 | 1 | 0,2 | 84 |
Spelt lomper, Ola-lompa | 813 | 194 | 7,6 | 36 | 1,8 | 1,6 | 80 |
Lomper, Buer | 783 | 186.5 | 5,2 | 40,1 | 0,6 | 0,7 | 84 |
Langlomper, Buer | 783 | 186.5 | 5,2 | 40,1 | 0,6 | 0,7 | 84 |
Speltlomper, Buer | 552 | 130 | 3,9 | 27,1 | 0,7 | 0,7 | 84 |
Lomper, First Price | 790 | 186 | 3,4 | 42,2 | 0,4 | 0,8 | 85 |
Lomper, Aulie | 783 | 186.5 | 5,2 | 40,1 | 0,6 | 1 | 85 |
Store lomper, Aulie | 783 | 186.5 | 5,2 | 40,1 | 0,6 | 1 | 85 |
Speltlomper, Aulie | 550 | 129 | 4 | 27 | 0,7 | 1 | 85 |
Viking-lomper, Ola-lompa | 844 | 202 | 5,6 | 40 | 1,8 | 1,6 | 80 |
Store lomper, Ola-lompa | 844 | 202 | 5,6 | 40 | 1,8 | 1,6 | 80 |
Speltlomper, Finstad | 552 | 130 | 3,9 | 27,1 | 0,7 | 0,7 | 70 |
Pølselomper, Finstad | 790 | 186 | 3,4 | 42,2 | 0,4 | 0,7 | 74 |
Lomper, Finstad | 790 | 180 | 3,4 | 42,2 | 0,4 | 0,7 | 74 |