Bacon får gutta til å spise salat og avokado får jentene til å spise fett.

Denne salaten serverte jeg husbonden på en hjemmekontordag. At jeg hadde bacon i salaten var ikke tilfeldig. Denne var til å glede hans ganer og få han til å spise grønnsakene sine. Ideen min var at alle ekte mannfolk spiser bacon, men ikke alle spiser grønnsaker. Så ved å servere grønnsakene med bacon, så spiser selv et ekte mannfolk gress – og det gjorde han!

Finnes det kostholdsstereotypier?

Kan vi sette folk i bås når det kommer til kosthold? For eksempel at menn vil ha kjøtt og kvinner vil ha salat?

For en stund tilbake var husbonden på guttefest, der ble det servert baconinnbakt steik. Yr av glede sendte husbonden meg det ene baconbilde etter det andre – direktesendt fra guttekjøkkenet. Ekte mannfolk spiser jo kjøtt, må vite! Måltidet ble selvsagt servert uten grønnsaker. I følge den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 3 (2010-2011) spiser menn 146 gram rødt kjøtt (både rent og bearbeidet), mens kvinner nøyer seg med kun 89 gram kjøtt om dagen.

Se for deg noen venninner på café, hva bestiller de til lunsj? Jo, de bestiller salat; cæcarsalat, kyllingsalat, osv. Rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2013 som kom denne uken viser at rundt 50 % av mennene spiser grønnsaker daglig, mens nær 70 % av kvinnene gjør det samme. Kvinner spiser også mer frukt og bær. Dette avspeiles også i Norkost 3) hvor det daglige inntaket av grønnsaker, frukt og bær var i snitt 387 gram per dag for kvinner og 363 gram for menn, men denne undersøkelsen viser et likt inntak av grønnsaker. Derimot spiser kvinner mer frukt og bær.

Om du virkelig vil vite hva menn liker og ikke liker, så sjekk ut denne lysbildeserien på The Maitland Mercury newspaper: *Foods men like (and don’t like).

Hva er det med bacon?

Bare innrøm at du liker bacon, er du mann så er kanskje dette mer skryt enn noe du blygt innrømmer. Til denne salaten hadde jeg godt marmorert, tynnskåren bacon. Bacon som krøller seg på stekepannen. Bacon som du egentlig bare har lyst å spise med fingrene og slikke dem godt av etterpå.

Bramat tester Bacon

Kanskje er den salte smaken, røkearomaen, fettet eller glutamat? At fet mat smaker godt er ikke noe nytt. Fett bærer smak. Glutamat er en aminosyre som svinekjøtt er spesielt rik på og det er denne aminosyren som gir umamismaken, kjøttsmaken, vår femte smak. Umami er en smak som indikerer at maten kan være rik på aminosyrer. Problemet med bacon er at den er rik på mettet fett og salt og at den er røkt. Dette gjør den til en helsemessig uheldig matvare å spise mye av. Er røkt mat farlig?

Utnytt bacon i et sunt måltid

Den rike baconsmaken er noe du kan dra fordel av i matlaging, også når du lager sunn mat. Fordi bacon avgir mye smak kan du bruke litt bacon til å smakssette en suppe, f.eks i Ærlig linsesuppe med smak av bacon, servert med rugbrød eller i en torskrett, som i [hus]bondens grisete torsk – med attåt.

Skal du ivareta måltidets sunnhetsverdi, bør bacon utnyttes som et krydder fremfor en hovedingrediens i mengde. På grunn av smaken vil likevel bacon oppfattes som en tilfredsstillende hovedingrediens.

Om du er glad i rike salater, bør du prøve mine favoritter Livet er for kort til å spise trist mat – salat med salat og Min franske venn – salat med Roquefort.  

Oppskriften Salat for ekte mannfolk og sulten kvinnfolk finner du på bloggen til Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt

Kilder:

Utviklingen i norsk kosthold 2013. Helsedirektoratet

Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11. Helsedirektoratet, 2012.