Grønnkålen er proppfull av vitaminer og mineraler.

Grønnkål er kanskje noe av det sunneste du kan spise. Om du ikke vet hvordan du bruker grønnkål, så kan du starte med grønnkålchips. Chipsen er super å servere med guacamole eller som tilbehør til tacoen eller den vanlige middagen. Grønnkålchips er både lett og raskt å lage og gjør middagen sunnere.

Rockestjernen blant grønnsakene

Grønnkål har seilt opp som kanskje den sunneste grønnsaken du kan spise. At denne gamle, hardføre kålsorten hentes frem fra glemselen er strålende. Men, det forutsetter også at vi lærer oss å bruke den til mer enn bare grønnkålsuppe. Noen av oss husker da kinakålen gjorde sitt inntog her i Norge, dersom grønnkålen, og dens mindre kjente slekning svartkål, kan gjenta denne suksessen hadde det vært supert for både mangfoldet i grønnsaksdisken og for helsen.

Hvorfor er grønnkål bra for oss?

Gønnkål kan gi de fleste grønnsaker en real utfordring når det kommer til innholdet av kostfiber, vitaminer og mineraler. Den er svært næringstett samtidig som den inneholder få kalorier (det får de fleste av oss nok av likevel).

Den er spesielt rik på betakaroten som både en er antioksidant og som kan omdannes til vitamin A når kroppen behøver det. Den er en svært god kilde til vitamin K, vitamin E, vitamin C og kobber samt gunstige, svovelholdige fytokjemikalier.

Den er også kilde til folat, vitamin B6, kalsium, kalium, mangan. Innholdet av disse vitaminene og mineralene er høyere iu grønnkålen enn i de fleste andre kålsorter og grønnsaker. Det er ikke mange grønnsaker som kan sies å være en fin kilde til vitamin E og kalsium. Og grønnålen er en av de beste kildene til kobber og vitamin E blant grønnsakene.

Hvilke helsefordeler har grønnkål?

Det er lite direkte forskning på grønnkål som sier at den er viktig for visse organer eller kan forebygge konkrete sykdommer, men grønnsaker kan generelt forebygge hjerte- og karsykdom, hjerneslag, høyt blodtrykk, ulike kreftformer og metabolsk syndrom.

Derimot kan vi si mye om hva næringsstoffene i grønnkålen gjør for kroppen og dermed hva det kan bety for helsen din hvis du spiser grønnkål regelmessig. Her nevner jeg kun et lite utvalg egenskapene til de næringsstoffene grønnkål er spesielt rik på:

 • Vitamin K bidrar til normal blodlevring og vedlikehold av skjelettet
 • Vitamin A bidrar til normal jernstoffskifte, normale slimhinner, vedlikehold av huden, synet, immunforsvaret,
 • Vitamin E bidrar til beskyttelse av kroppens celler ved oksidativt stress
 • Vitamin C bidrar til et normalt fungerende immunforsvar (også etter trening), sterkt bindevev (kollagen) i åreveggene, skjelettet, brusk, gummer, huden og tenner. Vitamin C er også viktig for energistoffskiftet, nervesystemet og den psykologiske funksjonen.
 • Kopper er viktig for bindevevet, energistoffskiftet, nervesystemet, normal hud- og hårpigmentering, jerntransport, et normalt fungerrnde immunforsvar og kan beskytte cellene mot oksidativt stress.

Kan du spise for mye grønnkål?

Grønnkål har et svært høyt innhold av vitamin K. Når du spiser mye grønnkål og får i deg «mye» vitamin K, men dette er ikke farlig. Spiser du mat som er naturlig rik på visse næringsstoffer, skal det svært mye til før det blir uheldig. Det kan altså ikke sammenlignes med høye doser som inntas gjennom kosttilskudd eller beriket mat.

Det er først og fremst den syntetiske formen av vitamin K er forbundet med toksisitet og denne er kontraindikert ved blodfortynnende behandling. Den vegetabilske formen av vitamin K (fytomenadion) i en naturlig kilde er helt trygt å spise. Skal du opp i uheldige mengder ved å spise grønnkål, må du trolig spise mange kilo daglig og det er praktisk talt umulig. Det som blir mest uheldig da, vil være at du får et snevert kosthold og kan få mangel på protein, fett og karbohydrater fordi du ikke spiser nok av andre matvarer.

gronnkal chips lvk vanggard

Foto: Lise von Krogh.


Oppskrift på grønnkålchips med svartkål og parmesan

Grønnkålchips er utrolig lett å lage. Server den med guacamole. Sunt og godt! Denne oppskriften kan du variere med bare grønnkål, svart kål eller en blanding av begge to. Oppskriften har bramats ernæringsbiolog Lise von Krogh laget for Vang Gård.

Ingredienser til 4-8 porsjoner:

 • 1 pakke (ca. 150 g) grønnkål
 • 1 pakke (ca. 150 g) svartkål
 • olivenolje
 • Havsalt
 • Nykvernet pepper
 • Parmesan

Fremgangsmåte:

Bruk nyvasket og tørket bladkål. Sett stekeovnen på ca. 180°C. Dekk en stekeplate med bakepapir.

Bruk hendene og riv av den grove stilken på bladene før du river opp bladene i passelige chipsbiter. Legg bladkålen på stekeplaten. Risle over litt olivenolje og et par klyper salt. Bland godt.

Stekes i ovnen til chipen er helt tørr. Det tar ca. 10 minutter, bruk gjerne varmluft. Husk å vend chipsen et par ganger underveis. Følg godt med så chipen ikke svir seg.

Dryss over revet parmesan og litt pepper til slutt.

Serveres med deilig guacamole. Du kan lett lage den selv ved å mose avokado som du krydrer med litt olje, sitron, salt og pepper. Ha gjerne i litt finhakket basilikum eller koriander for ekstra god smak. 

Vang Gård og bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt finner du flere grønnkåloppskrifter!