Foto: Tine

Forskjell på stevia rett fra planten, og stevioglykosid som brukes i mat og drikke. 

Jeg må dessverre skuffe deg og fortelle at det som oftest brukes i mat og drikke i Norge kalles steviolglykosid (E 960).

Det er akkurat like «kunstig» som mange av de andre søtstoffene og deklareres på samme måte. Hvis du tørker bladene på planten, blir det helt naturlig, men det er kanskje ikke så praktisk med dette grønne «pulveret» i alle retter?
Hvordan foredles stevia?

Slik produserers stevioglykosid

For å lage hvitt pulver av planten til bruk i mat og drikke, lar man først bladene trekke i 50-60 grader varmt vann. Deretter filtreres blandingen slik at søtstoffene setter seg i filteret. Glykosidene løses fra filteret med metanol eller etanol og tørkes slik at det blir et pulver som inneholder ca. 95 % steviolglykosider.

Det naturlig søte bladet har altså blitt til et hvitt pulver, kalt Steviolglykosid og fått E-nummer 960. Dette uttrekket er 250 – 300 ganger søtere enn sukker. Til sammenligning er tørkede steviablader ca 30 – 45 ganger søtere enn sukker.

Når du kjøper sjokolade, iskaffe, saft eller yoghurt som er søtet med stevia, står det sannsynligvis steviolglykosid i ingredienslisten og ikke stevia. Veldig ofte er produkter søtet med en kombinasjon av flere søtstoffer. Dette er blant annet fordi det ikke er lov å bruke store mengder med steviolglykosid, samt at det gir en lakrisaktig smak på produktet.

Les også: Steviabrus er ikke sunn

Lett å få i seg for mye

Det som heter akseptabelt daglig inntak (ADI) er verdier satt av myndighetene. ADI vil si den mengden man kan få i seg hver dag i løpet av hele livet uten risiko for helsen. ADI for steviolglykosid er satt til å være maks 4 mg per kilo kroppsvekt per dag. Det er ganske lavt, og derfor lett å overskride hvis du ofte velger mat og drikke søtet med steviolglykosider. Noen av de andre godkjente søtstoffene har ADI-verdier på opp mot 40 mg per kilo kroppsvekt.

Alt med måte

Vi vet foreløpig lite om langtidsvirkningen ved bruk av søtstoff fra stevia. Folkehelseinstituttet har stilt spørsmål ved om stevia virkelig er det «sunne» sukkeret?
Som med alt annet tenker jeg at vi bør tenke variasjon, og at alt stort sett er greit i passe mengder. Søtstoff er et godt valg for å redusere sukker i kostholdet, men det er få kalorifattige erstatninger som er «helt naturlige». Da er det ofte for godt til å være sant!

Kilde: Sunnhet.wordpress.com