Foto: Lise von Krogh.

Mindre sukker, men du bør ikke overdrive inntaket av søtstoffet.

Hvis du kjøper brus innimellom, har du sikkert lagt merke til den nye grønne Colaen om har kommet i hyllene. Kanskje har du også vurdert å bytte fra Cola zero, Cola light, eller den vanlige røde sukkerholdige Coca cola, til den nye grønne varianten.

Men hvor ”sunn” er egentlig denne brusen?

35 % mindre sukker og kalorier

En halv liter sukkerholdig Cola inneholder 53 gram sukker, altså 26 sukkerbiter. Den nye grønne varianten inneholder 16 sukkerbiter (34 gram sukker) og resten av sukkeret er byttet ut med søtstoffet steviolglykosid (E960).

I en halv liter rød cola er det210 kcal, mens i en halv liter grønn cola er det 135 kalorier.

Du får altså i deg 35 % mindre sukker og kalorier hvis du velger grønn cola, men i tillegg får du i deg stevia.

Lures vi av markedsføringen?

Etiketten på den nye colaen er grønn, det brukes et søtstoff en del forbinder med noe ”naturlig”. Det vises to blader på forsiden av etiketten hvor det vedsiden av står Søt fra naturens kilder. Og sist, men ikke minst produktet kalles Life. Denne fremstillingen kan få en godtroende forbruker til å tro at dette er et sunt produkt.

Det er fremdeles en sukkerholdig drikk uten andre næringsstoffer. Det inneholder fremdeles syre som kan skade tannemaljen. Vi kan altså ikke si at dette er et sunt produkt.

La oss også minne om at hvitt sukker utvinnes fra sukkerbeter og er i såmåte like naturlig som stevia, derav "naturens kilder".

Men det kan være et bedre valg for personer som drikker sukkerbrus. Så fremt ikke det reduserte sukkerinnholdet i brukes kompenseres med at du drikker mer eller spiser mer søtsaker. Og at du ikke overdriver inntaket av stevia fra brus og andre kilder.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Se innslag på TV2-nyhetene med ernæringsbiolog Lise von Krogh fra Bramat.no, seniorforsker Trine Husøy fra Folkehelseinstituttet og lege Fedon Lindberg.

Faksimile fra TV2.no

Foto: Faksimile fra TV2.no

Stevia og stevioglykosid

Stevia er en plante (Stevia rebaudiana bertoni ) som inneholder ulike sukkerforbindelser vi kaller steviolglykosider. Disse er 300 ganger søtere enn hvitt sukker.

Stevioglykosidene kan ekstraheres fra steviaplanten og brukes som tilsetningsstoff i maten vår, for eksempel brus, bordsøtningsmidler, dessert, sjokolade etc.

Det er altså ikke et grønt pulver eller blader som tilsettes maten, men rene ekstrakter som inneholder det intense søtstoffet som har fått enummeret E960.

Hvor sunt er egentlig stevia?

Faktum er at det tillates ti ganger mindre mengde stevia i maten enn aspartam. Det akseptable daglige inntaket (ADI) er 4 mg per kilo kroppsvekt per dag i motsetning til aspartam som ligger på 40 mg/kg/dag.

Bak denne verdien ligger det en sikkerhetsfaktor på 100 slik at du som forbruker kan bruke produkter som er søtet med stevia trygt, også personer som kan være ekstra følsomme for søtstoffet.

ESFA som har satt ADI-en på bruken av søtstoffet sier at resultatene av toksikologiske tester indikerte at steviolglykosider er ikke gentoksisk, kreftfremkallende, og heller ikke forbundet med noen toksisitet med hensyn til reproduksjon og utvikling. Men forsøksdyr har fått redusert vekt på nyrer og venstre eggstokk etter inntak av steviosider og de har også sett endringer i hjernevekt.

Hvis du drikker mye steviasøtet brus, bruker drops med stevia og spiser annen mat med stevia kan du komme til å overskride ADI-verdien.

I brus er det tillatt 80 mg per liter, mens i saft og nektar kan det brukes 100 mg per liter. En person på 70 kg kan få i seg opp til 280 mg stevioglykosid daglig. Dette tilsvarer 3,5 liter brus dersom den inneholder maks av tillatte mengden av søtstoffet.

Mens for et barn på 10 kilo vil 1/2 liter brus være maks av hva det bør få i seg uten av grenseverdien overskrides.

Fremtidige forbruksundersøkelser vil vise om forbruket vårt vil bli bekymringsfullt.

Referanser:

Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM). Risk assessments of cyclamate, saccharin, neohesperidine DC, steviol glycosides and neotame from soft drinks, “saft” and nectar. Rapport: 13-406-2 (2014). http://www.vkm.no/dav/282e7c5098.pdf

FHI.no. Stevia - faktaark om søtstoffene fra steviaplanten. (Lest 18.02.15)

FHI.no Er Stevia virkelig det “sunne” sukkeret alle snakker om? (Lest 18.02.15)

Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive1
EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). EFSA Journal 2010;8(4):1537.