Lyst på chia, men ikke så glad i grøt og pudding? Da bør du prøve chiaknekkebrød!

Etter å ha skrevet en artikkel om chiafrø, har jeg testet ut forskjellige oppskrifter med chia. Googler du chia, får du massevis av oppskrifter på pudding og grøt, men for oss som ikke er sååå glad i dette, er knekkebrød en fin måte å spise chia på.

Chia blir ofte omtalt som superfrø. Jeg er generelt skeptisk til superfoodbegrepet, men gir tommelen opp for naturlig supermat. Og det er akkurat det chia er!

Chiafrø er svært næringsrike, men ettersom man sjeldent spiser store mengder chia på en gang, er det vel egentlig bare innholdet av omega-3 som kan trekkes frem som noe helt spesielt.

Du kan lese mer om chia her.

I denne oppskriften har jeg brukt 100 g chiafrø, og i denne typen chiafrø er det 18 g omega-3 per 100 g frø (næringsinnholdet varierer litt fra type til type). Det betyr at når jeg lager 32 knekkebrød, så blir det 0,6 g omega-3 per knekkebrød. Det er mye, tatt i betraktning at vi anbefales å spise rundt 2 g omega-3 per dag.

Nå skal det sies at den typen omega-3 som vi finner i planter ikke er like lett å nyttigjøre seg av som det du får fra fisk. Men siden det er en del som mener at vi bør øke inntaket vårt av omega-3 slik at balansen mellom omega-3 og omega-6 blir bedre, så tenker jeg at det er supert å få i seg omega-3 både fra fisk og planter.

Les gjerne: Dette bør du vite om omega-3

Og her er oppskriften på knekkebrødene. De smaker nesten like godt som knekkebrød med valnøtter, men inneholder altså mer omega-3.

Knekkebrød med chia

  • 100 g chia
  • 6 dl vann
  • 2 ss flytende honning
  • 2 dl linfrø
  • 2 dl gresskarfrø
  • 2,5 dl havregryn
  • 2,5 dl rugmel, sammalt grovt

Slik gjør du det

Bland ut honning i 6 dl lunket vann, og bland i chiafrø. Rør godt rundt, og la gjerne blandingen stå i 5 minutter før du har nedi resten av ingrediensene. Hakk opp valnøtter i så små biter som mulig, og bland i chiablandingen sammen med resten av ingrediensene.

Ta bakepapir på to stekebrett, ta halvparten av deigen på hvert brett og smør utover med slikkepott til det er så jevnt som mulig. Stek begge brettene i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter, og bytt plass slik at det nederste kommer øverst og det øverste nederst, før du steker i 5-10 minutter til.

Ta ut knekkebrødene, rut opp med en kniv 4×4 slik at det blir 16 knekkebrød på hvert brett. Stek videre i 15-20 minutter, til knekkebrødene har fått en fin og gyllen farge. Bytt plass i ovnen midtveis slik at knekkebrødene på de to brettene blir like godt stekt.

Ta ut knekkebrødene, ta de fra hverandre, og legg på rist. Hvis du ikke har to rister, så kan du legge halvparten på et vanlig stekebrett uten bakepapir under. Sett ned temperaturen på ovnen på 90 grader, og sett brettene inn. Ta en gaffel i døren slik at ovnen er litt åpen. Her kan knekkebrødene gjerne stå minst 3 timer, evt. natten over slik at de blir skikkelig sprø.

Innlegget er hentet fra Cathrine Borchsenius sin blogg Brahverdag.no