Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Det finnes to hovedtyper av omega-3 fettsyrer i kosten.

Den korte omega-3-fettsyren kaller vi for plante omega-3. Denne finner vi hovedsakelig i planter og dyr fra landbruket. De høyeste nivåene finnes i en del planteoljer. Omega-3 i planter kalles for plante omega-3. De tre lange omega-3 fettsyrene kaller vi marint omega-3, og disse finnes nesten utelukkende i fisk og annen sjømat. Tran og andre fiskeoljer har også et høyt innhold av de marine omega-3-fettsyrene.

Hvorfor er omega-3 viktig?

Omega-3-fettsyrene er nødvendige for kroppen og inngår i cellemembranene som er viktig for at cellene skal fungere optimalt. Plante omega-3 heter egentlig alfalinolensyre (ALA,18:3 n-3), mens de marine omega-3-fettsyrene består av eikosapentaensyre( EPA 20:5 n-3), dokosapentaensyre (DPA 22:5 n-3) og dokosaheksaensyre (DHA 22:6 n-3).

Av disse er det EPA og DHA som har størst betydning og som forebygger mot hjerte- og karsykdom. ALA er utgangspunktet for alle omega-3-fettsyrer og kan omdannes til EPA og DHA i kroppen, men denne prosessen er så ineffektiv at det anbefales å spise mat som inneholder EPA og DHA. Det finnes mest dokumentasjon på at det er marint omega-3 som forebygger mot hjerte- og karsykdom.

Anbefalt inntak

Helsemyndighetene i Norge har foreløpig ikke en egen anbefaling på inntak av marint omega-3, men anbefaler at totalt omega-3 (plante omega-3 + marint omega-3) bør utgjøre 1 energiprosent i kostholdet. EUs mattrygghetsorgan, EFSA, anbefaler for friske personer et daglig inntak på 0,25 gram marint omega-3, for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Dette utgjør cirka 0,1 energiprosent. Personer som allerede er i risikogruppen for hjerte- og karsykdom anbefales mellom to og fire gram per dag.

Norske helsemyndigheter anbefaler oss å spise to til tre fiskemiddager i uken, hvorav halvparten feit fisk. Sjømat er en viktig bestanddel i et variert kosthold, i tillegg til at regelmessig sjømatinntak er dokumentert å forebygge hjerte- og karsykdom. Ved å spise en torskemiddag (150g) og en laksemiddag (150g) i uken vil anbefalingene fra EFSA for inntak av marint omega-3 være dekket. For å dekke anbefalingene for vitamin D, trengs det derimot et høyere inntak av feit fisk, for eksempel sild.

Status i befolkningen

Ved å måle fettsyresammensetningen i de røde blodcellene kan man si noe om hvilket nivå man har i kroppen av marint omega-3.

Gjennom et variert kosthold som inneholder sjømat, er det ikke vanskelig å få i seg nok marint omega-3. Derimot har enkelte befolkningsgrupper som barn, unge og gravide et så lavt sjømatinntak at de får i seg for lite marint omega-3.

Marint omega-3 i fiskefôr

Mer bruk av planteråvarer i fôr til oppdrettslaks har ført til at innholdet av marint omega-3 i laksen har blitt halvert de siste ti årene. Men oppdrettslaks er fremdeles en god kilde til marint omega-3.

Artikkelen er hentet fra NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings og sjømatforskning
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke