Sjekk hvilke næringsstoffer du kan få for lite av!

Kutter du ut melk eller gluten fordi du tror det er sunt? Kanskje du holder deg helt unna sukker også? Da bør du revurdere kostholdet ditt. Kutter du ut en eller flere matvaregrupper kan du nemlig ende opp med et kosthold som ikke gir deg nok av alle de næringsstoffene du trenger.

Mer av alt som er bra for deg!

Mange som er opptatt av å spise sunt fokuserer på alt de bør spise mindre av. Vårt råd til deg som kjenner deg igjen i dette, er at du heller skal fokusere på alt du gjerne kan spise MER av! Som fisk, fullkorn, og magre meieriprodukter. Dette er matvarer som gir deg viktige næringsstoffer. Spiser du mer av dette, spiser du også høyst sannsynlig mindre av det som ikke er så bra for deg.

Ikke kutt gluten hvis du tåler det

Noen har cøliaki eller andre former for glutenintoleranse. Disse må holde seg helt unna gluten. Har du ingen av disse tilstandene, bør du absolutt ikke kutte gluten. Holder du deg unna gluten, får du heller ikke i deg grove kornprodukter.
Dette er mat som gir oss viktige næringsstoffer som fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Undersøkelser viser dessuten at de som spiser mye fiber og fullkorn har mindre risiko for overvekt, hjerte- og karsykdom, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Melk gir oss viktige næringsstoffer

Noen tåler ikke melk, enten fordi de ikke tåler melkeprotein (melkeallergi), eller fordi de reagerer på melkesukker (laktoseintoleranse). Det er svært få som har melkeallergi, de fleste er barn som vokser allergien av seg. Laktosintoleranse er det derimot mange som har. Men de fleste som har laktoseintoleranse tåler en viss mengde melkeprodukter. Melk og andre meieriprodukter er en av våre viktigste kilder til både jod og kalsium, to næringsstoffer som en del får i seg for lite av. Tåler du melk bør du derfor ikke kutte det ut fra kostholdet ditt.

Melk og myter

Forskjell på naturlig og tilsatt sukker

Mange får i seg altfor mye sukker, særlig barn. Mye av dette sukkeret kommer fra saft, brus, godteri og kjeks. Skal du spise sunt er det lurt å begrense inntaket av sukker, men samtidig er det viktig at du ikke kutter ut all mat som inneholder sukker. Mat som har et naturlig innhold av sukker, slik som frukt, bær, og melk, gir deg mange viktige næringsstoffer og er derfor noe du ikke bør kutte ut. Mat og drikke som inneholder mye tilsatt sukker, og lite andre næringsstoffer slik som brus, saft, og godteri, er noe du gjerne kan begrense inntaket av.

Er alt sukker usunt?

 Videoen i artikkelen er laget med støtte fra Helsedirektoratet.