Hei, jeg har lenge drukket 40 ml olivenolje pr.dag. Hørte det var bedre enn tran. Nå lurer jeg på om jeg kan bytte olivenoljen med 40 ml rapsolje i døgnet?

Ernæringsfysiolog, Lise von Krogh, svarer:

Lise von Krogh
Lise von Krogh er utdannet ernæringsbiolog (Cand.scient) fra Universitet i Bergen med fokus på forebyggende ernæring. Lise er en av kreftene bak bramat.no. Lise er en dyktig og etterspurt foredragsholder og foreleser fast for ernæringsstudentene på Høyskolen Kristiania. Lise jobber som konsulent innen ernæring for næringsmiddelindustrien og næringslivet og er en hyppig brukt fagkilde i pressen. Hun matblogger på Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt (lisevonkrogh.wordpress.com) og har har egen grønnsaksåker og holder kaniner og bier på et småbrukt langt inni skogen i Hurdal.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei, du skriver ikke noe om hvorfor du drikker denne oljen. Er det fordi du ønsker å bli sunnere, forebygge hjertesykdom eller øke/holde vekten. Det har nemlig betydning for svaret mitt.

Å drikke 0,4 dl olje betyr at du får i deg litt over 300 kcal og olje betår av 100 % fett. Dette tilsvarer et lite måltid. En utmerket strategi om du trenger litt ekstra energi, for eksempel ved lav kroppsvekt og underernæring, men kanskje ikke et sjakktrekk om du trenger det motsatte, altså å gå ned i vekt.

Hvilken olje du velger; raps, oliven eller tran, vil ha en god del å si på hva slags næringsstoffer du får i deg (se tabell under).

Tran

Skulle du drikke 0,4 dl tran vil du få i deg mer enn tre ganger behovet for vitamin A og nærme deg øvre grense for inntak og syv ganger behovet for vitamin D som også går over øvre grense for inntak. Inntaket av disse vitaminene kan derfor bli uheldig. Derimot vil jeg anbefale 1 ts tran uansett hvilken olje du drikker. Denne ene teskjeen vil nemlig dekke det daglige behovet ditt for vitamin D, som det ellers kan være vanskelig å få nok av (bortsett fra om sommeren). Verken olivenolje eller rapsolje inneholder vitamin D. Dessuten inneholder tran omega-3-fettsyrene EPA og DHA som kroppen kan benytte seg av direkte og kan forebygge død av koronar hjertesykdom.

Olivenolje

Olivenoljen som du nå drikker har en annen sammensetning enn tran. Den inneholder verken vitamin D og vitamin A og dermed vil den være tryggere å drikke i større mengder. Olivenolje kjennetegnes av over 70 % enumettet fett, i hovedsak omega-9-fettsyren oljesyre. Enumettede fettsyrer er nesten like effektive som flerumettede fettsyrer til å senke LDL-kolesterolnivået når de erstatter mettede fettsyrer. Dette er mest relevant om du skulle vurdert å drikke smeltet smør eller kokosolje. Olivenolje har derimot lavt innhold av flerumettet fett, dvs. omega-3 og omega-6-fettsyrer. Å drikke 0,4 dl olivenolje har sannsynligvis størst betydning for energiinntaket ditt og mindre betydning for helsen. Likevel, kan en kaldpresset jomfruolivenolje bidra til et inntak av gunstige plantestoffer, polyfenoler, som for så vidt er bra, men som du også kan få i deg gjennom et høyt inntak av annen plantemat.

Rapsolje

Dersom du bytter ut olivenoljen med rapsolje, så du fremdeles få i deg like mye energi og fett, men en annen fettsammensetning. Rapsolje har et lavere innhold av mettet fett og enumettet fett, men høyere innhold av flerumettet fett. Innholdet av flerumettet fett er på nivå med tran, men fordelingen av omega-3- og omega-6-fettsyrer er ulikt. Til tross for at rapsolje inneholder omega-3-fettsyrer, så er disse i en vegetabilsk form og ikke ferdigdannet til EPA og DHA. Det betyr at kroppen må omdanne vegetabilsk omega-3- til EPA og DHA, en prosess som er svært lite effektiv, kun noen få prosent omdannes. Rapsoljen er likevel en bedre omega-3-kilde enn olivenolje, men på langt nær så god som tran. Igjen koker dette ned til at å drikke rapsolje er først og fremst en kilde til energi, men bruker du en kaldpresset rapsolje får du også i deg sunne plantesteroler.

Den største verdien av å inkludere rapsolje i kostholdet ditt vil være at du bruker den som matlagingsolje fremfor andre omega-6-rike oljer (soya, mais, solsikke) og smør. Henholdsvis fordi de fleste av oss allerede har et høyt nok omega-6-inntak og fordi utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer forebygger hjertesykdom.

Anbefaling

Jeg anbefaler deg å ta tran og både bruke rapsolje og olivenolje i matlaging, men ikke å drikke olje, med mindre du trenger ekstra energi. Sunne plantestoffer får du i deg ved å kombinere kaldpressede oljer med et et rikt inntak av grønnsaker, frukt, bær, helkorn og urter.

Næringsstoffer pr 0,4 dl Tran Olivenolje Rapsolje
Mengde, g 36 36 36
Energi, kcal 318 315 314
Fett, g 36 35,6 35,5
Mettet fett, g 5,6 5 2,6
Enumettet fett, g 16,5 26,8 21,3
Flerumettet fett, g 10 2,7 10
Omega-3-fettsyrer, % 21,5 0,6 11,6
Omega-6-fettsyrer, % 4,5 8,6 23,1
Vitamin A,RAE 1944 0 0
Vitamin D,µg 77,8 0 0

Kilder: Matvaretabellen og Fødevaredatabanken.