Foto:Thinkstock

Er det mulig å gå ned i vekt uten å trene så mye?

Hei!

Jeg har bukfedme, arvelig diabetes 2 og høyt kolesterol. Har også artrose i begge hofter, og klarer ikke å gå mange meterne før jeg får veldig vondt å må stoppe. Hvordan kan jeg gå ned i vekt når det er så vanskelig å klare å gå ?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei!

Fra det du beskriver har du det som kan kalles for "metabolsk syndrom" en tilstand der man har flere tilstander som høyt kolesterol, diabetes type 2, og overvekt på en gang. De som har alle disse tilstandene har som regel også det som heter insulinresistens.

Les mer om insulinresistens her.

Jeg er ikke i tvil om at du kan klare å gå ned i vekt selv om du ikke får beveget deg så mye som du ønsker. Når det er sagt, så er det både lurt å viktig at du forsøker å gjøre den formen for trening som du klarer. Jo mer du beveger deg, jo mer forbrenner du, og trener du styrke vil dette også kunne gi økt muskelmasse og dermed økt forbrenning.

Men undersøkelser viser at kosthold er vel så viktig som trening når det kommer til vektreduksjon. Dette gjelder særlig de som har diabetes type2/insulinresistens slik som deg. I tillegg til å passe på at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker, noe som er et must for å gå ned i vekt, bør du være bevisst på hva slags karbohydrater du velger.

Begrens inntaket av raske karbohydrater, og velg heller matvarer som inneholder langsommere karbohydrater. I praksis betyr dette at du skal begrense inntaket av søte drikker i form av juice, brus, saft osv., søtsaker, bakervarer laget på finmalt mel, poteter, ris og pasta. Du skal heller ikke spise altfor mye frukt, særlig ikke de søteste slik som druer og banan.

Velg grovt knekkebrød fremfor brød, spis mye grønnsaker og belgfrukter, og gjerne også en del bær. Fokuser på at du får i deg proteiner i hvert måltid, proteiner får du fra magre melkeprodukter, egg, belgfrukter og kjøtt. Pass også på at du velger rene fileter av kjøtt fremfor farseprodukter, både fordi det inneholder mindre kalorier og mindre mettet fett.

Spis regelmessig, ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid. Dette er viktig både for vekt og blodsukker.

Du kan også lese våre faktaark om kosthold ved overvekt, høyt kolesterol og diabetes type 2 som du finner nedenfor.

Kosthold ved overvekt

Kosthold ved høyt kolesterol

Kosthold ved diabetes type 2

Ønsker deg lykke til!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius