Foto: Melk.no

Hvorfor er det så mange barnehager som serverer brunost hver dag?

Det skrives at mettet fett er usunt også for barn. Hvorfor må da brunost tilbys hver eneste dag i norske barnehager. Det vil jo da bli spist hver dag av de små, og da nytter det ikke hvor sunn matpakke som blir tatt med hjemme ifra.

Brunost er ok. av og til men det blir lett et problem når barnehagene må ha det på boret hver dag! barnehagene har heller ikke kapasitet til å sjekke hvilke brunost som er sunnere enn andre. Ser dere problemet her?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei!

Det stemmer at brunost inneholder en del mettet fett. Brunost inneholder også nokså mye sukker og kalorier.

Les også: Bramat tester brunost

At det er mange som serverer barna brunost, kommer nok kanskje fra tidligere tider da alle brunoster var tilsatt jern, et næringsstoff som mange får for lite av.

I dag er det ikke lenger lov til å tilsette jern i brunost, det er kun Sprett prim som inneholder jern. Dermed er ikke brunost et "sunt" pålegg, det finnes mange pålegg som er sunnere, for eksempel leverpostei.

Les også: Disse matvarene gir deg mye jern

Alle barn kan godt spise brunost innimellom, men om et barn bør spise brunost hver dag på flere brødskiver om dagen, avhenger av hvor mye og hva barnet spiser ellers.

For et småspist barn kan brunosten kanskje være det som skal til for at barnet kan få i seg et skikkelig brødmåltid med grovt brød.

Er det derimot et barn som spiser mye, og også har et relativt høyt inntak av sukker, ville jeg forsøkt andre pålegg fremfor brunost på de fleste brødskivene.

Les også: Ja eller nei til brunost

Det er sikkert noen barnehager som serverer brunost, men det er nok en del barnehager som ikke har brødmåltider men der barna har med brødmåltidene selv. Dermed kan foreldrene selv velge pålegg.

I barnehager som serverer brunost hver dag, kan et innspill være å forsøke å ta bort brunosten noen dager slik at barna venner seg til å velge andre typer pålegg også.