Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Trodde du at brunost inneholder jern? Da tar du feil!

Mange spiser brunost med god samvittighet fordi de tror at de får i seg jern. Sannheten er at brunost ikke har innholdt jern på flere år. Tidligere var det jern i alle typer brunost, men i dag er det kun jern i Litago brunost og Litago prim som er markedsført til barn.

Gamle jerngryter

Jern i brunost er en eldgammel tradisjon som stammer fra da brunosten ble kokt i jerngryter og noe av jernet fra grytene løsnet og ble med i brunosten. Etter hvert som brunosten ble produsert på annen måte, begynte man å tilsette jern i brunost ettersom folk var vant til at brunost var en god kilde til jern.

Derfor er det ikke jern i brunost

Selv om mange får i seg for lite jern, er det også en del mennesker som får for mye jern. Derfor valgte produsentene etter hvert å slutte å tilsette jern i brunost. Dette er grunnen til at det nå kun er en type brunost som fremdeles inneholder jern.

Gode kilder til jern

Mange nordmenn, særlig kvinner og barn, får i seg for lite jern. Noen av disse har behov for jerntilskudd i en periode for å fylle opp jernlagrene sine. For andre holder det å være litt bevisst på å få i seg nok jern gjennom maten.

De desidert beste kildene til jern er rødt kjøtt og innmat. Biff, karbonadedeig, og leverpostei er derfor noe av det beste du kan spise hvis du har mangel på jern. Grønne grønnsaker inneholder også en del jern, og brød og kornvarer er faktisk en av våre største kilder til jern. Grunnen til det, er at vi spiser såpass mye av det.

jerninnhold

Bedre med kjøtt enn brunost

Selv om noen savner jernet i brunosten, er det kanskje ikke så dumt at brunost ikke lenger er en kilde til jern. Brunost inneholder nemlig veldig mye fett, sukker og kalorier. Fremdeles er det bittelitt jern i brunost, men for å få i deg like mye jern fra brunost som du får fra 150 gram rødt kjøtt, må du faktisk spise en hel kilo brunost. Det blir veldig mye sukker, fett og kalorier!

Les mer om jern:
Ikke spis spinat hvis du er jernfattig
Gravide trenger jern

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke