Foto: Thinkstock

Sukker inngår i karbohydratene. 

Hei!

Kan dere forklarer hvordan man leser næringsinnholdet, særlig det med tilsatt sukker. F eks i deres test av frokostblandinger:
Karbohydrater: 58,0 g, hvorav sukkerarter: 10,0 g
Betyr dette at det er 10 grams tilsatt sukker? Hva er resten da, stivelse?
Litt vanskelig dette her!


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Hei og takk for spørsmål!

Nylig kom det nye regler for hvordan matvarene skal deklareres. Både rekkefølgen på deklareringen, og hvordan man deklarerer karbohydrater. Alle nye matvarer skal nå deklareres med følgende rekkefølge:

  • Energi kJ (kcal)
  • Fett
  • Herav mettet fett
  • Karbohydrater
  • Herav sukkerarter
  • Fiber
  • Protein
  • Salt

Det som oppgis som karbohydrater er sukker + stivelse, og så oppgis det hvor mye av karbohydratene som er sukker i "herav sukkerarter". Fiber er per definisjon egentlig også karbohydrater, men oppgis altså ikke under karbohydrater.

Så i eksempelet ditt, der det er 58 g karbohydrater i frokostblandingen, hvorav sukkerarter 10 g, så er de resterende 48 grammene stivelse og andre fordøyelige karbohydrater.

Les også: Er karbohydrater farlig?

Håper dette var et forståelig svar!