Foto: Thinkstock

Sukker inngår i karbohydratene. 

Hei!

Kan dere forklarer hvordan man leser næringsinnholdet, særlig det med tilsatt sukker. F eks i deres test av frokostblandinger:
Karbohydrater: 58,0 g, hvorav sukkerarter: 10,0 g
Betyr dette at det er 10 grams tilsatt sukker? Hva er resten da, stivelse?
Litt vanskelig dette her!


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Hei og takk for spørsmål!

Annonse
https://bramat.no/produkter/grotmiks/
Annonse

Nylig kom det nye regler for hvordan matvarene skal deklareres. Både rekkefølgen på deklareringen, og hvordan man deklarerer karbohydrater. Alle nye matvarer skal nå deklareres med følgende rekkefølge:

  • Energi kJ (kcal)
  • Fett
  • Herav mettet fett
  • Karbohydrater
  • Herav sukkerarter
  • Fiber
  • Protein
  • Salt

Det som oppgis som karbohydrater er sukker + stivelse, og så oppgis det hvor mye av karbohydratene som er sukker i "herav sukkerarter". Fiber er per definisjon egentlig også karbohydrater, men oppgis altså ikke under karbohydrater.

Så i eksempelet ditt, der det er 58 g karbohydrater i frokostblandingen, hvorav sukkerarter 10 g, så er de resterende 48 grammene stivelse og andre fordøyelige karbohydrater.

Les også: Er karbohydrater farlig?

Håper dette var et forståelig svar!