Gener, vekt, og aktivitetsnivå avgjør hvor mye karbohydrater du bør spise.
Hei. Jeg leste på en treningsblogg at karbohydrat inntaket bør begrenses til 100 g daglig. Jeg lurer på om dette anbefales? Dere kan lese innlegget her: http://www.hellebornstein.no/tag/mett/
Selv er jeg veldig tynn, og jeg spiser mer fett enn karbohydrater. Ifølge AXA.no sin matkalkulator så spiser jeg mer fett enn anbefalt. Men mitt totale inntak er helt som det skal være, da jeg spiser mindre av karbohydrater. Er dette skadelig for meg? Jeg spiser mye valnøtter, avocado, og har majones på brødskiver. Jeg bruker også helmelk i frokostblandingen min.
Håper dere vil svare meg.
Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.
Kontakt:
Hei og takk for spørsmål!
Jeg har tatt en kjapp titt på bloggen, og vil kort si at den er nokså unyansert, og at Helle Bornstein er en PT, ikke klinisk ernæringsfysiolog. Det er viktig å være klar over at mye av det hun skriver om kosthold er synsing, ikke vitenskap. Jeg er enig i en del av det hun skriver i akkurat dette innlegget, men ikke alt.
En av de viktigste tingene ved karbohydrater som bør presiseres, er at hvor mye karbohydrater vi trenger/tåler avhenger av gener, vekt og livsstil.
En som er normalvektig og aktivt kan fint spise karbohydratholdig mat, en del av denne maten slik som for eksempel havregryn, grovbrød og grove knekkebrød er jo rik på andre viktige næringsstoffer som fiber, vitaminer og mineraler. Trener man veldig mye, er karbohydrater essensielt for maksimal prestasjon og restitusjon. Det kan du lese mer om her.
En som er overvektig og/eller sliter med svingende blodsukker, og kanskje også har diabetes type2 og mye overvekt i nærmeste familie, kan helt klart ha en fordel av å begrense inntaket av karbohydrater. Da særlig raske karbohydrater, ettersom det er disse karbohydratene som fører til store blodsukkersvingninger.
Les også: Er karbohydrater farlig?
Det er altså forskjell på oss i forhold til hvor mye karbohydrater vi bør/kan spise.
Du som er veldig tynn, bør først og fremst forsøke å få i deg nok kalorier. Ikke tenk så mye på hvor disse kaloriene kommer fra så lenge du forsøker å spise relativt sunt og variert. Hvis du er småspist og syns det er vanskelig å få i deg nok mat, er det lurt å ha en større andel fett fordi dette jo inneholder dobbelt så mye kalorier som karbohydrater. Mange karbohydratrike matvarer fyller dessuten nokså mye opp i magen.
Valnøtter, avocado, og majones er sunne matvarer som inneholder mye umettet fett. Dette kan du gjerne spise en del av. Spis gjerne også grove karbohydrater i form av brød, pasta, fullkornris, frokostblandinger osv, til hverdags, og vær heller ikke så redd for å få i deg mat/drikke som inneholder raske karbohydrater heller. Dette er tross alt kalorier, som er viktig for deg som sliter med å holde vekten oppe.
Beste hilsen Cathrine Borchsenius