Med eller uten kunstig søtstoff?

Jeg liker siden deres og liker testene dere har på forskjellige matvarer. Har dere hatt en test på hvilke yogurth som er bra å bruke? Det er så mange forskjellige typer yogurth der ute og jeg må innrømme at jeg blir usikker på hvilke yogurth som er bra.

Er lettvariantene det beste valget? Er det noen yogurth som er lette og som ikke har søtningsstoff og tilsettningsmiddler? Er det best å spise normale produkter enn lettvarianter med søtningsmiddel? Har du en yogurth og anbefale?

Jeg spiser musli med yogurth og frukt, har brukt og hatt nøtter også, men er det mye kalorier i nøtter slik at det er usunt å ha det i muslien?


Hei og takk for bra spørsmål! Vi har testet yoghurt flere ganger, men det er nok ikke så lenge til vi skal teste det på nytt.

Fint at du liker testene våre, de gir en grei oversikt over næringsinnholdet i produkter innen samme kategori. Men, når det er sagt er det viktig at du som forbruker tar hensyn til egen smak og behov når du velger hvilke matvarer som passer for deg.

Hvis du feks er aktiv, normalvektig, og har et kosthold uten så mye sukker, kan du fint velge en yoghurt som inneholder både fett og sukker. Dette til tross for at denne yoghurten ikke scorer høyest på våre tester. Er du derimot en av dem som sliter med å holde vekten, og som får i deg mer enn nok sukker fra før, er det nok lurt å velge en av lettvariantene som inneholder mindre sukker, fett og kalorier. 

Om du velger en lettyoghurt som inneholder kunstig søtstoff eller ikke, er helt opp til deg selv. Jeg syns du skal velge en typen du liker best. Det er ikke usunt å spise en yoghurt med kunstig søtstoff. Det er heller ikke slik at du må velge en yoghurt uten tilsetningsstoffer, men hvis du har barn under 3 år, bør disse få yoghurt uten kunstig sukker og tilsetningsstoffer. 

Det er supert å ha frukt, nøtter eller müsli nedi yoghurten slik du gjør nå. Nøtter inneholder kalorier, men mye sunt fett, fiber, protein og antioksidanter. Har du litt nøtter og müsli nedi yoghurten, blir det et fint lite måltid. Men, husk på at mange typer müsli inneholder en del sukker, slik at hvis du først velger yoghurt med lite sukker bør du også tenke på hva slags müsli du har nedi. 

Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog Bramat.no