Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Er mat uten tilsetningsstoffer sunnere og mer naturlig enn annen mat?

Flere matvarer markedsføres som "naturlig" eller "fri for tilsetningsstoffer", og mange forbrukere oppfatter slik mat som sunnere eller av bedre kvalitet enn annen mat. Det ikke alle tenker på, er at "naturlig" mat ikke alltid er ensbetydende med trygg mat.

Naturens gifter

Noen av de giftigste stoffene vi vet om, dannes naturlig i planter, sopp eller bakterier. Eksempler på dette er solanin i poteter, lektiner i belgfrukter, og muggsopp som kan danne giftstoffer og forurense matvarer som korn, nøtter, tørkede frukter, og tørket kjøtt.

Naturlige gifter kan ha en lang rekke forskjellige giftvirkninger, som diaré, oppkast og nedsatt immunforsvar. Andre kan skade nyrene, påvirke nervesystemet, eller ha kreftfremkallende egenskaper.

Hva er egentlig tilsetningsstoffer?

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten blant annet for å forlenge holdbarheten, gi en bestemt konsistens eller et mer tiltalende utseende.

I følge Trygve Eklund fra Teknologisk matforum, er tilsetningsstoffer en omfattende gruppe av vidt forskjellige stoffer som finnes naturlig i omgivelsene rundt oss, for eksempel askorbinsyre som er det samme som c –vitamin, eller benzosyre som finnes naturlig i tyttebær.

- Folk sier de ikke vil ha mat som inneholder tilsetningsstoffer, men dette er like meningsløst som å si at de ikke vil spise rund eller firkantet mat. Tilsetningsstoffer er ikke én ting, men en rekke helt forskjellige stoffer med vidt forskjellige egenskaper. Mange tror at tilsetningsstoffer er noe unaturlig, men sannheten er at selv om vi produserer tilsetningsstoffer i kjemiske fabrikker, så lages det varianter av de samme stoffene i naturen.

Trygg og naturlig

En matvare som inneholder tilsetningsstoffer, kan dermed være like "naturlig" som mat uten tilsetningsstoffer, og i mange tilfeller mye tryggere å spise. Grunnen til dette, er at matvarer som er tilsatt konserveringsmidler, som jo også er tilsetningsstoffer, har lengre holdbarhet og mindre risiko for å være forurenset av naturlige gifter.

Farlig i store mengder?

Mange er redde for at de skal få i seg for mye tilsetningsstoffer og tror blant annet at disse stoffene kan øke risikoen for kreft, og også være knyttet til allergireaksjoner og hyperaktivitet hos barn. Det forskes mye på dette feltet, og det er myndighetenes ansvar å balansere fordeler mot ulemper når de vurderer bruken av tilsetningsstoffer. Alle tilsetningsstoffer må være godkjent av Mattilsynet, og det blir gjort nøye risikovurderinger for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i matvarer.

Dosen som avgjør

Trygve Eklund som har jobbet med tilsetningsstoffer i store deler av sitt liv, syns det er viktig å poengtere at det som avgjør om et stoff er giftig eller ikke, er dosen vi får i oss.

- Et eksempel på dette er nitrogen der 80% av den luften vi puster inn er nitrogen. Hadde 100% av atmosfæren bestått av nitrogen, ville det vært dødelig for oss, men det betyr ikke dermed at vi er "80% døde" fordi vi puster inn 80% nitrogen. Det samme gjelder for eksempel salt. Litt salt er greit, og til og med helt nødvendig, men heller vi i oss en kopp salt vil vi høyst sannsynlig dø.

Kilder: www.matportalen.no + Teknologisk matforum, temadag om tilsetningsstoffer
Annonse:
Annonse: