Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

5 enkle tips til deg som vil bli slankere. 

Jeg er en ettbarnsmamma som sliter med for mange ekstra kg. Barnet mitt er nå 4 år. Jeg la på meg 8 kilo i svangerskapet, men klarte å komme meg ned til 60 kilo etter fødselen. Jeg er 1,69 m høy.

De to siste årene har vekten økt til 74-75 kg. Fikk en hjerterytme forstyrrelse og stoffskifte problematikk etter svangerskapsforgiftning, så har ikke trent noe på 5 år. Er desperat etter få kontroll på vekten. Kan du hjelpe meg?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Med en vekt på 75 kilo og høyde på 1,69 m, har du en BMI på 26, noe som jo er litt mye. For å gi deg ordentlige råd, burde jeg egentlig vite hvordan det går med hjerterytmeforstyrrelsen og stoffskiftet ditt? Men hvis vi går ut ifra at du nå er i stand til å trene igjen, og at stoffskiftet blir fulgt opp og evt. medisinert, så er du altså klar til å ta i et tak når det kommer til vekt og livsstil.

Når det gjelder trening, så er det jo slik at jo mer du beveger deg, jo bedre er det. Men her må du komme frem til noe som passer deg, kanskje i samarbeid med legen din hvis du fremdeles har problemer med hjertet.

Men kostholdet er minst like viktig for at du skal komme deg ned i vekt. Du sier ingenting om hvordan du pleier å spise, derfor gir jeg deg kun generelle råd som vil kunne hjelpe deg ned i vekt. Følger du disse rådene, er jeg ganske sikker på at vekten sakte men sikkert vil bevege seg nedover. Ihvertfall hvis du er riktig medisinert i forhold til din stoffskifteproblematikk.

5 tips til deg som vil ned i vekt:

  1. Husk at for at du skal gå ned i vekt, må du forbruke mer energi enn du får i deg. For at du skal gå ca. ½ kg per uke, må du være i et kaloriunderskudd på ca. 500 kcal per dag. Les mer om dette her.
  2. En sunn og fiberrik frokost etterfulgt av en jevn måltidsrytme der du ikke lar det gå mer enn 4 timer mellom hvert måltid, vil gi et jevnt blodsukker og mindre søtsug, noe som gjør det enklere å gå ned i vekt.
  3. Velg grovkarbomat, og kutt ned på raske karbohydrater.
  4. Spis dobbelt så mye grønnsaker og bær som du pleier. La halvparten av middagstallerken være fylt med grønnsaker.
  5. Bruk litt tid på innkjøp, planlegging og matlaging. Det er mye lettere å lage sunn mat hvis du har planlagt hva du skal kjøpe og lage på forhånd.
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke