Foto: Lise von Krogh

Lurer du på hva grovkarbo egentlig er? Da bør du lese her.

Bare noen dager etter at BraMat.no for første gang lanserte begrepet Grovkarbo i et blogginnlegg, var dette et begrep som mange snakket, skrev og mente noe om. Mange er positive til dette nye begrepet, mens andre er skeptiske og tror at grovkarbo bare er nok en trenddiett. Det er det ikke.

Siden det er vi i BraMat.no som første gang brukte ordet grovkarbo, og fordi hensikten med dette ordet nettopp er å gjøre dette med karbohydrater og sunn mat litt enklere å forstå, vil vi her gi en skikkelig forklaring på hva vi egentlig mener med grovkarbo.

Mindre sukker, mer fiber

Det ikke alle vet, er at det er forskjell på karbohydrater. For å gjøre det enkelt, deler vi ofte karbohydrater inn i raske- og langsomme karbohydrater.

Mens raske karbohydrater i form av sukker og stivelse er noe mange bør spise mindre av, er langsomme karbohydrater i form av fiberrik mat noe de fleste av oss bør spise mer av. Dette kommer ofte ikke godt nok frem i dagens lavkarbodebatt, noe som gjør at mange blir forvirret.

Grovkarbo vs lavkarbo

Med et grovkarbokosthold mener vi et kosthold der du kutter ned på mat som inneholder mye sukker og/eller stivelse slik som søte drikker, kaker, søtsaker, og bakevarer basert på finmalt mel, men der du heller velger langsomme karbohydrater i form av matvarer som grønnsaker, bær, nøtter, belgfrukter, frukt, og grove kornprodukter. Denne maten inneholder ikke bare mye fiber, men er også stappfull av antioksidanter, vitaminer og mineraler.

Resultatet blir at du får et jevnt blodsukker, noe som er positivt for både overskudd, prestasjon, fordøyelse, vekt og helse, men du får også rikelig med sunne og viktige næringsstoffer.

Eksempel på grovkarbo mat:

  • Brokkoli, blomkål, gulrot, kålrot, paprika, squash, spinat og andre grønnsaker
  • Grove knekkebrød (for eksempel Ryvita, Finn Crisp, Wasa fiber balance, rugsprø og rugbrød)
  • Brød med mye fiber og helkorn (som har en grovhetsprosent på minst 70)
  • Alle typer belgfrukter (bønner linser og erter)
  • Nøtter
  • Alle typer bær, og gjerne også en del frukt.

Kvalitet fremfor kvantitet

Hovedessensen med et grovkarbokosthold er at du fokuserer på karbohydratenes kvalitet istedenfor å fokusere på hvor mye karbohydrater du får i deg slik du gjør ved et lavkarbokosthold. Men vi spiser jo ikke bare karbohydrater. Derfor er det også viktig at du gjør de rette valgene når det kommer til fett og protein. Dessuten er det helt avgjørende at du har en viss formening om hvor mye kalorier du forbruker i forhold til hvor mye du får i deg.

Protein for vekt og metthet

Hvis du vil ned i vekt, eller prøver å holde vekten stabil, bør du være litt oppmerksom på hvor mye protein du får i deg. De aller fleste får i seg mer enn nok protein, men hvis du kutter ned på kaloriinntaket kan det hende at du også kutter ned på proteininntaket med mindre du er bevisst på å få i deg nok proteinrik mat.

Protein er viktig for å vedlikeholde og bygge opp muskler. Jo mer muskler du har, desto høyere forbrenning har du. Protein er dessuten et næringsstoff som metter godt, så derfor er det lurt å prøve å få i seg litt protein til hvert måltid. Gode kilder til protein er fisk, kylling, kjøtt, belgfrukter, egg og magre melkeprodukter.

En skje tran om dagen

I tillegg til å velge langsomme karbohydrater fremfor raske, altså grovkarbo, og passe på at du får i deg gode kilder til protein, er det viktig at du velger umettet fett fremfor mettet. Mange lavkarboentusiaster er uenige i dette, og mener at smør og annet mettet fett ikke er skadelige for helsa. Vi i BraMat anbefaler fremdeles at folk velger umettet fett fremfor mettet. I praksis betyr dette et kosthold der du bruker oljer, nøtter, frø, oliven, margarin, fisk og tran, og kutter ned på mettet fett i form av fett kjøtt og fete melkeprodukter.

Det er særlig det essensielle omega-3 fettet som mange av oss får for lite av. Dette fettet får du fra fet fisk, tran og andre omega- tilskudd. Spiser du mye fet fisk, får du dekket ditt behov for denne livsviktige fettsyren, hvis ikke bør du ta omega- 3 tilskudd. En skje tran om dagen dekker dagsbehovet ditt for omega-3.

Spis mer av mye

Det positive med grovkarbo er at dette er et kosthold der du skal fokusere på å spise MER av noe. Dette kostholdet baserer seg dessuten på det de fleste eksperter er enige om nemlig: Spis mer grønnsaker, frukt, bær og helkornprodukter slik at du får i deg rikelig med fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Velg riktig type fett, og pass på at du får i deg tilstrekkelig med protein hvis du kutter ned på kalorier fordi du ønsker å gå ned i vekt.

Og sist men ikke minst: For å holde vekten eller gå ned i vekt, er det helt avgjørende at du er klar over hvor mye kalorier du får i deg i forhold til hvor mye du forbruker.