Foto: Tine Poppe, hentet fra boken "Tren deg sprek, spis deg slank" av Cathrine Borchsenius og Jill Jahrmann

Logisk i teorien, men unødvendig i virkeligheten.

Det er vår ,du har hele sommeren foran deg, og kanskje ønsker du å bli litt slankere og litt sunnere før ferien er her? For å oppnå dette har du lyst til å starte opp med en skikkelig detox kur. En kur der du renser ut alt av gift og avfallsstoffer, slik at du kan starte et nytt, bedre og sunnere liv etterpå.

Dette høres jo både lurt og logisk ut, og nettopp derfor er kanskje detox kommet for å bli. Men, det er ikke dermed sagt at detoxkurer er det beste du kan gjøre for kroppen din.

Kroppen avgifter seg selv

Teorien bak de fleste detox kurer, er at vi skal hjelpe kroppen vår til å bli kvitt skadelige giftstoffer som vi får gjennom mat, drikke og miljøet rundt oss. Når vi får kvittet oss med disse giftstoffene, vil vi ha en sunnere og mer velfungerende kropp.

Dette høres logisk ut, men det ikke alle vet, er at kroppen har et fantastisk avgiftningssystem selv. Huden, nyrene, tarmen og leveren er alle organer som sørger for en effektiv avgiftning og fjerning av avfallsstoffer. Med mindre vi er syke og disse organene ikke virker som de skal, trenger vi altså ingen detox kurer.

Forskning viser ingen effekt

Til tross for at det finnes utallige forskjellige typer detox kurer og behandlinger, er det altså ikke nødvendig å gjennomføre en detox kur.

Det er heller ingen forskning som har påvist at det er mulig å bli kvitt giftstoffer gjennom en detox kur, eller at en detox behandling vil føre til bedre helse og mer overskudd. Tvert imot kan de mest ekstreme detox kurene, særlig de der du samtidig utfører en tarmskylling, virke direkte nedbrytende på kroppen.

Virker detox?

Hvis målet er å kvitte seg med gift- og avfallsstoffer, vil du altså ikke kunne klare å bli kvitt mer av disse ved hjelp av en detox kur. Det du derimot kan oppnå med en slik kur, er et betydelig vekttap. Jo strengere kur du følger, jo mindre kalorier får du antakelig i deg, og jo større blir vekttapet. Dette kan for mange være en ønskelig bivirkning av en detox kur.

Når du går mye ned i vekt på kort tid, kan du oppleve en følelse av overskudd (som følge av at du er i ketose), noe som mange tror er en positiv følge av detox kuren. I virkeligheten er det bare et resultat av en rask vektnedgang. Ulempen ved å gå ned i vekt såpass raskt, er at du høyst sannsynlig kommer til å gå opp i vekt med en gang kuren er over. Hvis målet er vektreduksjon, bør du derfor heller vurdere en vanlig "slankekur" eller "livsstilsendring" fremfor en detox variant.

Naturlig detox

Litt av hensikten med detox kurene, er at du skal kutte ut mat og drikke du vet ikke er bra for deg, og isteden velge sunn og naturlig mat full av næringsstoffer. Dette er absolutt positivt, og noe du gjerne kan prøve på uten at du nødvendigvis må følge en streng detox kur.

Fyll på med frukt, bær, grønnsaker og annen sunn mat, og kutt ut mat som inneholder palmeolje, transfett, eller altfor mye raske karbohydrater, fett og kalorier. Tren flere ganger i uka, helst så hardt at du får brukt litt krefter og svettet ut litt. Dette vil i seg selv ha en stor og positiv effekt på helsen din. Hvis du i tillegg kutter ut, eller ned på alkohol, som jo faktisk er en gift, så avgifter du kroppen din på en sunn og positiv måte.

Kilder:
http://www.msnbc.msn.com/id/18595886/#.UOq87bYT9GF
http://www.webmd.com/food-recipes/guide/detox-diets-purging-myths
http://www.guardian.co.uk/science/blog/2011/aug/29/placebo-effect-detox-harm