Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hva slags mel inneholder mest fiber?

Hei, jeg lager alltid mitt eget brød og har nå testet noen varianter på brødkalkulatoren - men jeg er litt i stuss på sammalt hvetemel. Det skilles ikke mellom finmalt og grovmalt, betyr det at disse to typene gjør brødet like grovt? Inneholder de like mye fiber ol? Takk for svar.


 Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Takk for bra spørsmål, det er mange som lurer på det samme! At melet er sammalt betyr at man bruker hele kornet – både skall og kjerne – og maler det sammen til mel. Sammalt mel produseres i mange varierende finhetsgrader, for eksempel fint, mellomgrovt og grovt. Det er like mye fiber og næringsstoffer i sammalt hvete finmalt, og sammalt hvete grovmalt. 

Sammalt mel inneholder mer kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn siktet mel, fordi disse næringsstoffene finnes i skallet på kornet. I siktet hvetemel er mesteparten av disse næringsstoffene tatt bort, noe som gjør at siktet hvetemel stort sett består av stivelse = raske karbohydrater. 

Les mer om raske karbohydrater her

Fordelen med sammalt hvete finmalt, og feks Fibra mel som er en veldig finmalt type sammalt mel, er at disse passer veldig godt i bakst som boller og pizzadeig der man ellers er vant til å bruke siktet hvetemel. Hadde du brukt sammalt hvete grov her, ville smaken og konsistensen blitt nokså annerledes. 

Supert at du bruker brødkalkulatoren og er opptatt av å lage sunt og fiberrikt brød. De fleste av oss får nemlig i seg mindre fiber enn anbefalt. 

Les også: 5 gode grunner til å spise mer fiber

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke