Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Ikke farlig å drikke lettbrus.

Hei! Jeg lurer på om det er farlig å drikke Pepsi Max, og om jeg blir tykk av det?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Nei, det er ikke farlig å drikke Pepsi Max, og det er heller ikke noe som tilsier at du blir tykk av det.

Men, det er en del mennesker som føler at de blir sugne på noe søtt og mer sultne av å drikke lettbrus. Hvis du føler det slik, at du faktisk spiser mer fordi du drikker lettbrus, så kan det jo hende at du kan legge på deg.

Men det er altså ikke påvist gjennom forskning at du legger på deg av lettbrus. Tvert imot er det noen studier som har vist det motsatte, nemlig at man inntar færre kalorier i løpet av en dag hvis man drikker lettbrus.

Les også: 5 myter om aspartam

Det gjøres jevnlig risikovurderinger av hvor mye kunstig søtstoff man kan få i seg uten at det går utover helsen.

I 2014 kom Vitenskapskomiteen for mattrygghet med en ny risikovurdering av aspartam. De uttrykte ingen bekymring for at stordrikkere av lettbrus skulle få helseskader av det kunstige søtstoffet.

I vinter konkluderte også det europeiske Mattilsynet (EFSA) i en rapport at aspartam er helt trygt. Ifølge EFSA kan en voksen person, avhengig av kroppsvekten, drikke mellom fire og sju liter lettbrus hver dag, før inntaket av aspartam utgjør noen helserisiko.

Men når det er sagt, så inneholder jo lettbrus som Pepsi Max andre ingredienser enn kunstig søtstoff. Det er også en del koffein og syre i brus. Altfor mye koffein er ikke så bra, og en av grunnene til at mange føler at de blir avhengig av brus som Cola og Pepsi Max. Syren er skadelig for tennene.

Les også: Helsefarlig med aspartam?

Så som med så mange andre ting innen kosthold så vil jeg si: Du kan godt drikke Pepsi Max, og personlig mener jeg at det er ”sunnere” enn sukkerholdig brus. Men, ikke drikk det som tørstedrikk, men når du har lyst på noe ekstra godt! Og både for lommeboken og kroppe så kan det vel være en grei regel at du ikke drikker mer enn max ½ liter lettbrus om dagen.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke