Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Forskjell på laktoseintoleranse og melkeallergi!

Hei! Datteren min på 14 år sier hun får vondt i magen når hun drikker melk, men jeg er usikker på om dette er noe hun bare innbiller seg, eller om hun virkelig ikke tåler melk. For tiden holder hun seg helt borte fra melkeprodukter, og derfor er jeg litt bekymret for om hun får i seg alt det hun trenger av næringsstoffer. Hva tror dere?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for et fint spørsmål!

Hvis datteren din føler at hun får vondt i magen, blir oppblåst, kanskje også får diáre hvis hun drikker melk, så kan det høres ut som hun har laktoseintoleranse. Det betyr ikke at hun ikke tåler melk, men at hun reagerer på melkesukker. Ved melkeallergi er det melkeproteinet man ikke tåler, men det er svært få som har melkeallergi. Laktoseintoleranse er derimot ganske vanlig.

De fleste tåler litt melkesukker

Mange som har laktoseintoleranse tror at de må holde seg helt unna melkeprodukter. Det stemmer heldigvis ikke. De aller fleste som har laktoseintoleranse tåler en viss mengde melkesukker. Toleransegrensen er individuell, men for de fleste går det greit å drikke et halvt glass melk av gangen. Det er også mange som ikke vet at faste hvite oster som Norvegia og Jarlsberg inneholder veldig lite melkesukker, og er noe de fleste tåler.

Mange med laktoseintoleranse tåler også yoghurt bedre enn ren melk. Brunost og is kan derimot være noe som mange reagerer på fordi det inneholder relativt mye melkesukker.

I dag finnes det en del laktosefrie eller laktosereduserte produkter i butikkene, som melk, fløte, rømme og is. Det er derfor ingen grunn til å droppe melkeprodukter selv om man reagerer på laktose.

Melk og myter

Viktige næringsstoffer i melk

Du har helt rett i at melk og andre melkeprodukter inneholder viktige næringsstoffer. Melk er en veldig god kilde til både kalsium og jod, to næringsstoffer det kan være vanskelig å få i seg nok av hvis man dropper melkeprodukter helt. Det går selvfølgelig an å velge kalsiumberiket plantemelk, men denne inneholder ikke jod.

Så mitt tips til datteren din er at hun nå etter å ha holdt seg unna melkeprodukter en periode, gradvis begynner å introdusere det igjen slik at hun finner ut hvor mye hun tåler uten å få vondt i magen og ubehag.

Får du i deg for lite jod?

Beste hilsen Cathrine Borchsenius

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke