Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Plagsomt og helseskadelig fett på magen. 

Hei Jeg er ei dame på 56. Min vekt er ca. 73 kg og jeg er 174cm høy. Har alltid vært tynn/slank, selv etter 5 fødsler. De siste årene har imidlertid magen min gitt meg store komplekser. Jeg ser jo gravid ut! Jeg har tenkt på dietter, men vil jo egentlig ikke bli tynnere siden resten av kroppen ikke trenger det. Jeg spiser ikke mer enn ‘normalt’ heller. Har du noen gode råd til meg?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei du!

Du har en BMI på 24, og er per definisjon normalvektig. Men jeg skjønner veldig godt at ekstra fett rundt magen plager deg. Dette er jo også en type fett som ikke er så bra for helsen. De som har en tendens til å legge på seg rundt magen, altså det vi kaller for en «eplefasong», har ofte også insulinresistens, dyslipidemi (høye triglyserider og/eller lav HDL, høyt blodsukker, eller høyt blodtrykk.

Når flere av disse tilstandene oppstår sammen, beskrives kaller vi det for metabolsk syndrom. Metabolsk syndrom er ingen sykdom i seg selv, men en samling av faktorer som kan øke risikoen for type 2 diabetes og hjerte- karsykdom.

Så noe av det første jeg har lyst til å be deg om er å ta deg en tur til fastlegen og be om en måling av blodtrykk, og ta en blodprøve for å sjekke blodsukker og fettstoffer. Hvis det viser seg at du har høyt blodtrykk, dyslipidemi, insulinresistens og/eller høyt fastende blodsukker, er det nok en grunn til å forsøke å gå litt ned i vekt og spise sunt. Dette kan nemlig gi en betydelig forbedring både i blodtrykk, insulinnvå og fettstoffer. Hvis blodtrykk og blodprøvesvarene er fine, så er det jo ingenting som er bedre enn det.

Mange som har en tendens til å legge på seg rundt midjen, føler det er enklere å gå ned i vekt hvis de begrenser inntaket av raske karbohydrater. Det er også lurt å spise regelemessig, ikke la det gå for lang tid mellom måltidene. Og fordi du ikke ønsker å gå så mye ned i vekt «ellers på kroppen», er det nok lurt å være ekstra bevisst på å trene styrke og få i deg nok protein slik at du bevarer så mye muskelmasse som mulig selv om vekten rundt midjen går nedover. Du kan lese mer om kosthold ved vektreduksjon her.

Hvis du ønsker personlig oppfølging for at vi sammen skal finne frem til et kosthold som passer for deg, kan du gå inn her.

Lykke til videre!

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke