Foto: Lachlan Dempsey

Sammenheng mellom prostatakreft og mye omega-3 i blodet.


Hei! Jeg er en mann på 51 år som alltid stort sett har tatt en skje tran. I det siste har jeg lest på nett at forskere har oppdaget en sammenheng mellom omega-3 tilskudd og aggressiv prostatakreft. Så lurte jeg på om tran kan regnes som et omega-3 tilskudd og at det dermed er uheldig å ta? Jeg tar ellers ingen tilskudd. Kanskje er det tryggest å bare ta en vitamin D tablett istedenfor?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Tran inneholder både omega-3 og vitamin D, og er noe vi anbefales å ta daglig fordi mange av oss har et lavt inntak av vitamin D. Tar du en skje tran hver dag, er du sikret inntaket av både omega-3 og vitamin D. Et annet alternativ er å ta omega-3 tilskudd i kapselform, her er der flere typer å velge mellom. De fleste inneholder også vitamin D.

Omega-3 for helsens skyld

Omega-3 er fettsyrer du bør være bevisst på å få i deg nok av. Både fordi kroppen ikke klarer å lage nok omega-3 selv, slik at vi må det tilført gjennom mat eller tilskudd, og fordi omega-3 har mange viktige funksjoner i kroppen og bidrar positivt inn på helsen. Forskning har blant annet vist at omega-3 er gunstig for hjertet, viktig for syn og hjernens utvikling og funksjon, og kan også dempe betennelse og redusere kreftrisiko.

Derfor trenger du omega-3

Økt risiko for prostatakreft?

Når det gjelder omega-3 og prostatakreft er det ganske komplisert og forvirrende. Jeg har bedt fagkollega Erik Arnesen i LHL forklare dette nærmere. Han sier som følger:

«Det er sant at noen studier viser en sammenheng med økt risiko, men dette gjelder omega-3 (EPA og DHA) målt i blod. Hvorvidt menn som tar omega-3/fiskeolje har økt eller redusert risiko vites derimot ikke. Studiene som finnes sier ikke noe om årsaken til at omega-3-nivåene i blodet er høyere. Disse studiene er stort sett amerikanske, og det er f.eks. mulig at amerikanske menn som tar omega-3 eller spiser mye fisk er generelt mer helsebevisste og dermed går oftere til prostata-undersøkelser (det er en stor industri i USA) slik at det dermed oppdages hyppigere hos disse. Det trenger altså ikke skyldes inntaket av omega-3 i seg selv. Samtidig er et høyt inntak av fisk forbundet med lavere risiko for prostatakreft. Man kan også se på japanere, som spiser mye mer omega-3 enn vi gjør, og som har lav forekomst av prostatakreft. Jeg mener derfor at vi ikke vet nok til å hverken anbefale eller fraråde omega-3-tilskudd pga. Prostatakreft.»

Tran og sunn mat

Så mitt råd til deg er at du fortsetter med tran, og at du ellers sørger for at du har et sunt kosthold og en generell sunn livsstil. Fokuser på det som gir en redusert kreftrisiko: En normal kroppsvekt, mye plantemat i form av frukt, bær, grønnsaker, fullkornsprodukter, nøtter og belgfrukter. Ikke for mye rødt og bearbeidet kjøtt, og bra med fisk.

Du kan lese en artikkel om kosthold og krefrisiko skrevet av professor Rune Blomhoff, en av de fremst i Norge på dette feltet her.

Beste hilsen Cathrine Borchsenius