Sunt alternativ til kjøttdeig.
Kjøttdeig er noe mange spiser, gjerne flere ganger i uken. Pasta, pizza, hamburgere, taco og kjøttkaker er typiske kjøttdeigmiddager. Er du en av dem som spiser mat som dette jevnlig, har du mye å hente på å velge kyllingkjøttdeig fremfor «vanlig kjøttdeig».
Usunt med kjøtt?
Både for miljøet og helsen anbefales vi å begrense inntaket av kjøtt. For helsens skyld anbefales vi å holde oss under 500 gram rødt kjøtt/bearbeidete produkter av rødt kjøtt i uken. Men, når det er sagt: Kjøtt er en god kilde til protein og viktig kilde til jern.
Kyllingkjøttdeig inneholder mindre jern enn karbonadedeig og kjøttdeig av okse, men til gjengjeld er det mange andre fordeler med kyllingkjøttdeig. For det første defineres det ikke som «rødt kjøtt», som er noe vi ikke bør spise for mye av. For det andre er kyllingkjøttdeig betydelig magrere enn vanlig kjøttdeig, og for det tredje er kyllingkjøttdeig ganske billig.
Slik velger du riktig kjøttdeig
Tilsatt vann og salt?
En del kjøttdeiger tilsettes vann og salt. Vann tilsettes for å få opp vekten. En kjøttdeig kan ikke inneholder mer enn 5 % vann og maksimalt 1 % salt. Saltet virker konserverende, og gjør at kjøttet holder bedre på kjøttsaften under varmebehandling.
Kjøttdeig som inneholder salt egner seg best når du skal forme kjøttet, for eksempel når du skal lage kjøttkaker. Skal du lage kjøttretter som lasagne og taco, kan du godt bruke kjøtt uten salt. Men, hvis du kjøper kjøtt uten salt fordi du vil kutte ned på saltforbruket, for deretter å tilsette salt under tilberedning, går vinningen opp i spinningen.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på næringsinnholdet i kjøttdeig av kylling som er å få kjøpt i de ulike matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, umettet fett, og salt. Mye mettet fett og salt har trukket ned, mens umettet fett og protein har trukket opp.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Prior Favorittkylling Kyllingkjøttdeig

Lite salt, bra med protein og lite mettet fett.
Energi: 624 kJ (149 kcal)
Fett: 8,6 g
Mettet fett: 2,4 g
Umettet fett: 6,2 g
Karbohydrater: 0 g
Protein: 18,0 g
Salt: 0,2 g
Produsent/distributør: Nortura SA
Meny Kyllinggården kyllingkjøttdeig

Lite salt, bra med protein og lite mettet fett.
Energi: 624 kJ (149 kcal)
Fett: 8,6 g
Mettet fett: 2,4 g
Umettet fett: 6,2 g
Karbohydrater: 0 g
Protein: 18,0 g
Salt: 0,2 g
Produsent/distributør: Prior
First Price Kyllingkjøttdeig

Lite salt, litt mindre protein og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 641 kJ (154 kcal)
Fett: 9,5 g
Mettet fett: 3,2 g
Umettet fett: 6,3 g
Karbohydrater: 0 g
Protein: 17,0 g
Salt: 0,2 g
Produsent/distributør: Unil AS
Coop Kjøttdeig av kylling

Lite salt, litt mindre protein og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 642 kJ (154 kcal)
Fett: 9,5 g
Mettet fett: 3,2 g
Umettet fett: 6,3 g
Karbohydrater: 0 g
Protein: 17,0 g
Salt: 0,2 g
Produsent/distributør: Den Stolte Hane AS
Solvinge Norsk Hubbard kjøttdeig av kylling

Mer salt enn vinnerne, men bra med protein og lite mettet fett.
Energi: 597 kJ (143 kcal)
Fett: 7,4 g
Mettet fett: 2,0 g
Umettet fett: 5,4 g
Karbohydrater: 0 g
Protein: 19,0 g
Salt: 1,1 g
Produsent/distributør: Norsk Kylling AS
REMA 1000 Prima Kjøttdeig av kylling

Mer salt enn vinnerne, men lite mettet fett.
Energi: 548 kJ (131 kcal)
Fett: 7,3 g
Mettet fett: 2,1 g
Umettet fett: 5,2 g
Karbohydrater: 0 g
Protein: 16,4 g
Salt: 1,2 g
Produsent/distributør: Norsk Kylling AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.