Foto: Erik Helgeneset

Sunne alle sammen!

Pasta med tomat- og kjøttsaus er en sikker vinner hos de fleste barn og voksne. Lages denne retten med fullkornspasta, kyllingkjøttdeig eller annen mager kjøttdeig, og serveres med salat eller grønnsaker ved siden av, er det en middag som ikke bare smaker god, men som også er sunn.

Sunt med varme tomater

Tomater er sunt, særlige varmebehandlete tomater som du finner i tomatsauser og tomatpuré. Dette skyldes t at det frigjøres mer lykopen fra tomatene når den kokes, slik at kroppen lettere tar opp disse gunstige stoffene. Har du i tillegg i noen gode klunker olje, sørger du for at lykopenet fra tomatene blir tatt lettere opp i kroppen (siden lykopen er fettløselig), samtidig som den gode tomatsmaken blir fremhevet.

Derfor bør menn spise tomater

Hjemmelaget tomatsaus

Lager du pastasausen selv, kan du pøse på med sunne ingredienser som tomater, løk, hvitløk, chili, oljer og urter som gir deg et måltid som er stappfullt av smak, sunnhet og antioksidanter.

Det samme gjør produsentene. De fleste pastasauser kan derfor sies å være sunne. Jo mer tomat det er i en pastasaus, jo sunnere er den.

Like sunt med en billig saus

Sjekker du prisen på en del pastasauser, ser du at det er stort forskjell i pris. Mens noen koster rundt 50 kroner glasset, koster andre pastasauser bare 10-15 kroner. Det som er greit å vite, er at de dyreste nødvendigvis ikke er de sunneste. Om de smaker bedre er en annen sak, men det blir opp til hver enkelt å finne ut av.

Bramat tester fullkornspasta

Bruk tallerkenmodellen

Selv om noen pastasauser kan sies å være sunnere enn andre, er hva du spiser sammen med sausen nesten vel så viktig hvis du ønsker et sunt og balansert måltid. Spiser du salat eller andre grønnsaker ved siden av, velger fullkornspasta eller grønnsakspasta fremfor vanlig pasta, og bruker mager karbonadedeig eller kjøttdeig av kylling, kalkun eller svin fremfor vanlig kjøttdeig, har du et sunt og komplett måltid. Er du blant dem som ønsker å gå litt ned i vekt, kan det også være en fordel å bruke en tallerkenmodell der du begrense mengden pasta til 1/4 av tallerken, har 1/4 av tallerken med pastasaus, og 1/2 del av tallerken med salat eller grønnsaker. 

Hjemmelaget tomatsuppe

 Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på pastasausenes innhold av sukker, salt, mettet fett og tomat. Mye sukker, mettet fett og salt har trukket ned, mens andel tomater har trukket opp. Vi har latt sausenes innhold av tomater telle dobbelt.

Vi har valgt å gi 4-6, fordi ingen av pastasausene fortjener dårligere terningkast enn dette. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.