Tomater reduserer risikoen for prostatakreft.
Undersøkelser viser at de som spiser mye tomatsaus, har mindre risiko for å få prostatakreft enn andre.
Tomater inneholder massevis av antioksidanter, og er spesielt rik på en antioksidant som heter lykopen. Et kosthold rikt på lykopen og andre antioksidanter, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.
Frisk av lykopen
Når du spiser tomater eller et tomatprodukt som tomatsaus eller tomatsuppe, tar kroppen din opp mye lykopen og andre gunstige stoffer fra tomaten.
Av en eller annen grunn, tas det spesielt mye lykopen opp i prostatakjertelen. I tillegg går det mye lykopen til netthinnen i øyet, og til lungene. Det kan derfor tenkes at et kosthold med mye lykopen kan redusere forekomsten av kreft i disse kroppsdelene.
Så mye som mulig
Den første undersøkelsen på tomatens virkning mot prostatakreft, ble publisert i 1995 (Health Professionals Follow-Up Study). Dette var en stor undersøkelse der 50.000 mannlige helsearbeidere i alderen 40- 75 år ble fulgt opp over seks år.
Undersøkelsen viste at menn som fikk i seg minst 4-10 porsjoner med tomatbaserte matvarer i uken, hadde langt mindre risiko for å utvikle prostatakreft. Jo mer tomat mennene fikk i seg, jo bedre ble de beskyttet.
Bedre kokt enn rå
I en ny undersøkelse som ble publisert i 2002, fant de samme forskerne at tomaten hadde en mer beskyttende effekt når den var kokt som en del av en matrett enn når den ble spist rå. De mennene som fikk i seg minst 2 porsjoner tomatsaus i uken, hadde langt mindre risiko for å utvikle prostatakreft enn de som ikke spiste tomatsaus.
Dette skyldes trolig at det frigjøres mer lykopen fra tomaten når den kokes, slik at kroppen lettere tar opp disse gunstige stoffene. Lykopen er dessuten fettløselig, slik at litt olje i tomatsausen eller tomatsuppen bidrar til å øke opptaket av lykopen i kroppen.
Aldri for sent
Også de som allerede har utviklet prostatakreft har mye å vinne på å spise tomatbaserte sauser og supper. Forskning viser nemlig at to ekstra porsjoner med tomatsaus i tiden etter diagnosen, kan redusere risikoen for at sykdommen utvikler seg med nesten 20 prosent.
Det er altså ingen tvil om at menn bør spise mye tomatsaus, tomatsuppe, og andre tomatbaserte matretter. I tabellen nedenfor, ser du hvor mye lykopen det er i forskjellige tomatprodukter.
Produkt | Lykopen mg/100 g |
Tomater, grovhakket ICA | 13,6 |
Hele tomater Eldorado | 11,6 |
Grovhakkete tomater Eldorado | 11,3 |
Tomater, grovhakkede, Landlord | 7,6 |
Hele tomater, Landlord | 6,8 |
Pastasaus classico, Dolmio | 14,8 |
Pastasaus med chili og løk, Knorr | 13,6 |
Pastasaus med basilikum, Dolmio | 11,6 |
Arrabiata, Barilla | 11,3 |
Ricotta, Barilla | 10,9 |
Pastasaus extra grønnsaker, Dolmio | 5,6 |
Spagettisaus, Sopps | 4,6 |
Spagettisaus, Toro | 3,1 |
Spagettisaus, Knorr | 2,0 |
Spagettisaus, Toro | 1,2 |
Thick n chunky salsa, medium Old El Paso | 11,6 |
Tacosaus medium, First Price | 11,3 |
Taco sauce medium, Santa Maria | 8,6 |
Tacosaus Hot, Landlord | 5,5 |
Tomatjuice, Cadisco | 11,8 |
Tomatjuice, Campbells | 9,4 |
Tomatketchup, Idun | 12,3 |
Tomatketchup, Eldorado | 9,0 |
Tomatketchup, Heinz | 5,4 |
For fullstendig tabell, se boken: ”Fruktbar kunnskap- for mannens edlere deler”: www.birkelandpublications.no