Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Mest protein og kalsium i de margreste.

Gulost er noe mange av oss spiser nesten daglig, både som pålegg og i middagsretter som lasagne, taco, pizza, og quesedillas. Det er bra, for ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kalsium, jod, protein, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 og sink.

Ost er også en av våre største kilder til mettet fett, men de senere års forskning indikerer at dette fettet ikke er like helskadelig for oss som det man har trodd. Faktisk er det en del som tyder på at ost er bra for helsen.

Melkefett, ikke så usunt som vi har trodd

Flere studier peker i retning av at meieriprodukter generelt og ost spesielt ikke øker risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdom. Dette ble også bekreftet i en rapport fra 2017 utgitt av Nasjonalt råd for ernæring, der kostrådet om fett ble gjennomgått.

Til tross for at ost inneholder mye av de mettede fettsyrene, tyder nye studier på at ost ikke øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Nylig ble det publisert en ny stor studie, PURE studien, som viste at det var mindre metabolsk syndrom blant de som spiste minst to porsjoner med meieriprodukter om dagen, sammenlignet med de som ikke spiste meieriprodukter. Det er også gjort forskning som tyder på at ost kan bidra til å senke kolesterolet og gi mindre risiko for diabetes type 2.

Ost kan være sunnere enn vi har trodd

Sikrer inntaket av kalsium

Ost og andre meieriprodukter er svært gode kilder til kalsium og jod. For å sikre inntaket av kalsium anbefales vi å innta 3 enheter med meieriprodukter per dag. En enhet regnes som et glass melk, en yoghurt/skyr el, eller en skive brød eller knekkebrød med ost.

Meieriprodukter er også en viktig kilde til jod, et næringsstoff som flere får i seg for lite av. Spiser du en del hvit fisk (som også er rik på jod), kan du få i deg nok jod uten å bruke meieriprodukter. Drikker du plantemelk tilsatt kalsium, kan du få i deg nok kalsium uten å bruke meieriprodukter.

Får du i deg nok jod?

Laktoseintolerante kan også spise gulost

Noen unngår ost fordi de reagerer på melkesukker (laktose). Det ikke alle vet, er at gulost inneholder minimalt med melkesukker, og tåles derfor at de fleste med laktoseintoleranse. Noen få tåler ikke melkeprotein, og må derfor holde seg helt unna meieriprodukter. Men dette gjelder kun en veldig liten del av befolkningen, som oftest barn.

Melk og myter

Like mye vitaminer og mineraler i magre oster

Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet og resten enumettet og flerumettet fett. Magre guloster inneholder som regel rundt 16-17 % fett, mens noen kan være enda magrere enn dette. Som med melk, er det slik at de magre variantene inneholder omtrent akkurat samme mengde næringsstoffer som de fete. Forskjellen er bare at de inneholder mindre fett og kalorier. Som du ser fra denne testen er det faktisk mer kalsium og protein i de magreste ostene.

Så mange kalorier trenger du

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, kalsium og salt. Mengden protein og kalsium trekker opp, mens innholdet av fett og salt trekker ned. Vi har latt innholdet av protein, kalsium og salt telle mer enn innholdet av fett.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hvilken gulost syns du smaker best?
 • 0 Vote
  Synnøve Lettost 10 % fett, Synnøve Finden AS
  0%
 • 0 Vote
  Tine Jarlsberg lettost 16 %, Tine SA
  0%
 • 0 Vote
  Synnøve Lett 16 %, Synnøve Finden AS
  0%
 • 1 Vote
  Tine Jarlsberg vellagret, Tine SA
  10%
 • 0 Vote
  Xtra Gulost, Synnøve Finden AS
  0%
 • 3 Votes
  Tine Jarlsberg original, Tine SA
  30%
 • 2 Votes
  Tine Ekstra vellagret Norvegia, Tine SA
  20%
 • 0 Vote
  Tine Norvegia vellagret, Tine SA
  0%
 • 0 Vote
  Tine Sveitser vellagret, Tine SA
  0%
 • 0 Vote
  Tine Norvegia økologisk, Tine SA
  0%
 • 3 Votes
  Tine Norvegia, Tine SA
  30%
 • 0 Vote
  Synnøve Gulost original, Synnøve Finden AS
  0%
 • 0 Vote
  Synnøve Perleost, Synnøve Finden AS
  0%
 • 0 Vote
  Synnøve Gouda, Synnøve Finden AS
  0%
 • 0 Vote
  Synnøve Gårdsost, Synnøve Finden AS
  0%
 • 0 Vote
  First Price Hvitost, Unil AS
  0%
 • 0 Vote
  Tine Østavind, Tine SA
  0%
 • 1 Vote
  Tine Fyldig Norvegia, Tine SA
  10%
 • 0 Vote
  Coop Gulost, Synnøve Finden AS
  0%
← Tilbake
Total 10 Votes

Article Index

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

 • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
 • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
 • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke