Enkle tips om mat og måltider.
Hvor lang tid bør det gå mellom hver gang vi spiser? Må vi spise frokost? Og hva er den optimale måltidsrytmen hvis du ønsker å gå ned i vekt? Svaret er at det ikke finnes en fasit på disse spørsmålene. Men også her som med så mye annet innen kosthold gjelder det å bruke litt sunn fornuft og lytte til kroppen.
Trenger vi mellommåltider?
Ja, gjør vi egentlig det? De siste årene har det blitt mer og mer snakk om at vi må spise ofte. På meg virker det som om dette er en påstand som har blitt et faktum bare fordi det er blitt gjentatt så ofte. Så vidt vi vet er det veldig få studier som tilsier at det er en overveiende stor fordel å spise hver tredje time for ellers friske mennesker.
I enkelte artikler på nett og i magasiner kan det høres ut som om forbrenningen vår stopper helt opp hvis ikke vi fyller på med mat hele tiden! Det er selvsagt ikke tilfellet. Forbrenningen vår stopper opp når vi dør, ellers går den i relativt jevnt tempo.
Så svaret blir vel tja, de fleste trenger kanskje noen? Men neppe alle!
Måltidsantall og helse
Å spise veldig få måltider om dagen er assosiert med overvekt og usunn livsstil. Men her er det mange faktorer som påvirker. Det er ikke sikkert at det er så usunt å spise to måltider om dagen hvis de består av rikelig med grønnsaker, fullkorn, frukt, magre proteinkilder og sunt fett. Samtidig er det neppe sunt å spise 5 måltider om dagen som primært består av raske karbohydrater og fett.
Det er altså ikke antall måltider som er avgjørende, det er hva du spiser til disse måltidene. Men for noen, vil det å spise mange små måltider fremfor få store, gjøre at de velger sunnere mat når de først spiser.
Det er også forskning som tyder på at det er usunt å ikke spise frokost. Men hva er egentlig en frokost? Må den spises med en gang du står opp eller kan du vente et par timer til du er sulten? Er det sunnere å spise en croissant enn å vente et par timer og ta en yoghurt med frukt og nøtter?
Finn ut hva som passer for deg
Hvor ofte du bør spise er altså et veldig individuelt spørsmål. Derfor kan det være lurt å bruke litt mindre tid på å lese artikler om når du bør spise (unntatt denne så klart), og heller tenkt litt på hva som føles naturlig for deg. Hvis du er en av dem som hopper over frokost, kanskje lunsj også, men har en tendens til å spise for mye og ikke spesielt sunt når du først spiser, så kan det hende at du bør innføre både frokost, lunsj og kanskje noen mellommåltider også.
Er du derimot en av dem som ikke er spesielt sulten om morgen, men spiser relativt sunt og variert resten av dagen, så er det ingenting som tilsier at du MÅ spise en skikkelig frokost. Med mindre du helt klart føler at du er ukonsentrert og presterer dårlig på morgen fordi du ikke har spist.
5 tips om mat og måltider
- Hvis du er typen som glemmer og spise og ender med å overspise til neste måltid, prøv å holde deg til ganske faste måltidsrutiner
- Hvis du har en god sult og metthetsregulering, så hør på den. Om du spiser lunsj klokka 11 en dag og 13 en annen dag er helt ok!
- Om du ofte våkner og er litt kvalm eller ikke har matlyst på noen timer er det helt greit å vente litt med å spise frokost. Du bør ikke tvinge ned mat!
- Det kan være lurt å spise mesteparten av maten tidlig på dagen i stedet for på kvelden. Det er oftest på kvelden vi er sugne på usunne matvarer og det er lettere å overspise. Men det er ikke sikkert dette gjelder deg!
- Som alltid, ved å spise ca 5 om dagen av frukt og grønt er det mindre sannsynlig at du spiser så mye usunne matvarer i tillegg, fordi fiber i frukt og grønt gir metthetsfølelse.