Foto: Thinkstock Yolaw

Kan være angrepet av muggsopp.

Er du så heldig at du har epler i hagen, bør du være nøye med å høste i tide. Faller eplene på bakken, kan de få skader som gjør at de raskt kan bli angrepet av muggsopp.

Bruk epler av god kvalitet til safting og sylting

Plukker du epler fra bakken og bruker dem til å lage eplesaft, eplemos eller andre produkter, kan eplene inneholde muggsopp som kan produsere muggsoppgiften patulin. Denne giften kan overføres til maten og drikken du lager. Patulin er en gift som kan hemme immunforsvaret og skade arvestoffet vårt.

Holder ikke å skjære bort råtne flekker

Patulin kan forekomme på epler som har råtne flekker. Hvis bare deler av eplet råttent holder det ikke å bare skjære bort den råtne delen. Vannet i eplene vil nemlig gjøre at giften kan spre seg i hele frukten selv om deler av frukten ser fin ut.

Forsvinner ikke ved koking

Det er heller ikke slik at koking av eplene vil gjøre at muggsoppgifter forsvinner. Disse giftene er nemlig varmestabile og fjernes ikke ved tilberedning av mat. For å være sikker på at det ikke er muggstoffgifter i eplene dine, er det derfor lurt å holde seg unna de som er råtne, og heller plukke rett fra treet.

Innført grenseverdier

I 2004 innførte Mattilsynet grenseverdier for patulin. Tilsvarende grenseverdier ble innført i EU. Grenseverdiene gjelder for eplejuice, eplenenktar, cider og andre drikkevarer som inneholder fruktjuice. Det gjelder også for eplesyltetøy, eplekompott og eplepuré.
Det er satt ekstra lave grenseverdier for produkter som er beregnet for spedbarn/småbarn.

Heldigvis er mengden patulin i norske og utenlandske produkter lav i forhold til grenseverdiene. Det er altså størst risiko for å få i seg patulin hvis man bruker nedfallsfrukt man har plukket selv.

Kilde: Mattilsynet.no