Sammenheng mellom tarmflora og helse.
I tykktarmen befinner det seg 36 trillioner små kryp som har stor betydning for helsen vår – vår vidunderlige tarmflora. Tarmfloraen består i hovedsak av bakterier, men inkluderer også sopp, virus og parasitter. Vi lever i et slags forhold med bakteriene våre og nærer dem gjennom maten vi spiser og hvordan vi lever livet vårt.
Når tarmbakteriene blir tatt godt vare på, gir de oss mye tilbake:
- Bakteriene trener opp immuncellene i tarmen. Dette gjør tarmbakteriene til en viktig del av immunforsvaret vårt.
- De danner en barriere langs tarmslimhinnen som hindrer sykdomsfremkallende mikroorganismer å slå seg ned.
- De produserer viktige kortkjedede fettsyrer (SCFA) som er favorittmaten til cellene i tarmveggen. SCFA bidrar til å styrke tarmbarrieren og hindrer uønskede stoffer fra å trenge seg inn i kroppen vår. SCFA er også en viktig bidragsyter i kommunikasjonen med immunsystemet og regulering av både appetitt og blodsukker.
- Tarmbakteriene kan også påvirke humør, hvordan vi føler oss, hvor godt vi sover og kognitive funksjoner gjennom å produsere og stimulere utslipp av signalstoffer som lykkehormonet serotonin, belønningshormonet dopamin, og nevrotransmittoren GABA som er kjent for å minimere stress og angst.
- De kan produsere en rekke vitaminer som kroppen kan ta i bruk, som vitamin K, biotin, tiamin, folsyre og vitamin B12. De er også involvert i omsetningen av flere mineraler som sink, magnesium og jern.
- Bakteriene i tarmen bidrar også med å fjerne giftstoffer fra både mat, medisiner og miljøet.
Mangfold fremmer god helse
Forskning på tarmbakteriene våre er fremdeles i startfasen, vi vet fremdeles ikke hvilke bakterier vi bør ha i tarmen for å holde oss friske. Men, vi vet at en tarmflora med stort mangfold av ulike bakteriearter er knyttet til god helse og mindre sykdom. Vi ser også at bakteriefloraen til friske mennesker er relativt stabil og sterk. Den lar seg ikke forstyrre så lett etter eksempelvis infeksjoner og sykdom.
En «frisk» tarmflora blir også beskrevet som å ha en god balanse mellom «gode» og «dårlige» bakterier. Dette er en beskrivelse som trolig er ganske forenklet, men som likevel kan gi oss et bilde av hva som skjer om bakteriefloraen i tarmen blir forstyrret og kommer i ubalanse: Vi får flere av de dårlige bakteriene, færre av de gode, og mangfoldet av ulike bakteriearter kan være svekket.
Teksten er et utdrag fra boken «Mageplagefri» av Julianne Lyngstad.