Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Små barn kan få problemer med magen hvis de får for mye frukt og fruktjuice

Frukt inneholder fruktsukker (fruktose) og fiber. Fruktose tas opp i tarmen, men små barn kan ha en begrenset kapasitet til å fordøye fruktsukker. Istedenfor at fruktsukkeret blir tatt opp i tynntarmen slik det egentlig skal, passerer det videre til tykktarmen der det skaper ubehag som løs mage og diaré.

Et høyt inntak av frukt og fruktjuice er faktisk en ganske vanlig årsak til at små barn plages med løse og hyppige avføringer. Dette kan skape bekymring hos foreldre og er plagsomt for den lille.

Begrens inntaket

Heldigvis er løsningen oftest enkel, - begrens barnets inntak av frukt, og vær spesielt forsiktig med store mengder av fruktjuice/nektar/smoothier og tørket frukt (aprikoser, svisker, rosiner etc.). I tillegg bør man unngå å søte barnets mat med fruktose og honning.

Mer bær og grønnsaker

Har barnet ditt problemer med å fordøye fruktose skal du likevel fortsette å servere noe frukt, du må bare begrense porsjonene. Bytt gjerne ut noe av frukten med grønnsaker eller bær! Grønnsaker og bær inneholder generelt mindre fruktose enn frukt. Grønnsaker er imidlertid også rike på fiber, og kan også bidra til løs mage hvis inntaket er for høyt.

Anbefalt inntak er ”5 om dagen” også til barn, derav omkring halvparten fra frukt/bær og halvparten fra grønnsaker. En porsjon regnes som en håndfull i barnets egen hånd, - og passer for de aller fleste!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke