Hva gjør du hvis barnet ditt er overvektig?
Overvektige foreldre får ofte overvektige barn. Noe av grunnen er at foreldre overfører sine mat- og treningsvaner til barna, men noe skyldes også at overvekt er arvelig. Til tross for at vi vet at overvekt er arvelig, vet man enda ikke sikkert om dette skyldes en arvelig preferanse for spesifikke adferdsmønstre, som for eksempel en økt preferanse for søt mat, eller om det er mer kompliserte mekanismer som ligger til grunn.
Selv om overvekt er arvelig betinget, er det ikke slik at alle som har anlegg for å legge på seg blir overvektige. Det er først når disse arvelige egenskapene kombineres med usunne matvaner og/eller en stillesittende livsstil, at de arvelige egenskapene kommer til uttrykk i form av overvekt.
Stor og sterk
Det er ingen tvil om at overvekt går i arv. Ved senter for alvorlig overvekt blant barn og unge på Ullevål sykehus, drives et behandlingsprogram som kalles Stor & Sterk. Klinisk ernæringsfysiolog Julia McKenna ved Stor & Sterk, sier at de oftest ser at det er flere i familien som er overvektige blant de som henvises. Som regel er en eller begge foreldre også overvektige.
I Stor & Sterk følges barn fra 3-18 år som har en isoBMI tilsvarende 30 eller mer i tillegg til en familiær disposisjon for diabetes, høyt blodtrykk eller høyt kolesterol. Alle barn med en isoBMI over 25 bør tilbys oppfølging, og henvisning til spesialisthelsetjenesten anbefales dersom fedmen er assosiert med en organisk eller genetisk årsak, er alvorlig (isoBMI over 35), eller der det foreligger fedmerelatert sykdom eller en høy familiær forekomst av slik sykdom.
Mangel på kunnskap?
Det finnes også flere eksempler på foreldre som selv er bevisst på både kosthold og mosjon, sier Julia Mckenna.
– Likevel blir barnet deres overvektig. I slike situasjoner kan det være små faktorer i kosthold og aktivitetsmønstre som er årsaken. Noen er spesielt glad i søtsaker, og forsyner seg kanskje dobbelt i bursdager og på andre arrangementer der det er søtsaker tilstede. Mens andre kan være glad i middagsmat og forsyne seg litt for mye når det er noe som smaker godt. For andre er det kanskje litt mye småspising utenom måltider. Noen spiser for lite eller hopper over måltider på dagtid og kompenserer med store porsjoner på ettermiddag/ kveldstid.
– Det er med andre ord ikke så mye som skal til i hverdagen før det blir for mye energi. Mennesker er forskjellige også når det gjelder fysisk aktivitet. I dagens samfunn er det veldig lett å være lite i bevegelse hvis man foretrekker stillesittende aktiviteter som TV, PC, spill, lesing osv. Barn bør være i aktivitet minst en time hver dag for å holde kroppen sunn og frisk. Dette er helt avgjørende hvis man vil ta godt vare på helsen og forebygge/ behandle overvekt.
Foreldrenes ansvar
McKenna mener at kostholdet er av stor betydning for en sunn vekt og helse, og at mange familier har potensial for forbedring på dette område.
– Vi ser stor variasjon i kunnskaper om kosthold og helse, og i motivasjonen for å gjøre endringene som skal til for at barnet skal få et sunnere kosthold.
–Skal vi hjelpe et barn ned i vekt, er det helt avgjørende at foreldrene er motivert til å gjøre de endringene som er nødvendige for familien mht kosthold og fysisk aktivitet. Best resultat ser vi ofte blant de som tar tak i hele familiens livsstil.
Grensesetting
Er det slik at mange foreldre gjør barnet sitt en bjørnetjeneste ved å ikke begrense matinntaket deres?
I noen tilfeller kan det være det, sier McKenna.
– Det mange foreldre ikke tenker på, er at klare grenser skaper trygghet for barn. Det er helt normalt at foreldre må sette grenser for barn som er veldig glade i mat. Man trenger ikke være redd for å si nei når barnet spør om mer mat. Grunnen er ofte ikke behov for mer mat, men andre faktorer som god smak, kos, trøst osv. Det er i barndommen at vanene legges, så de som lærer seg å spise sunt som barn vil høyst sannsynlig spise sunt som voksne også.
– Mange foreldre bruker mat og søtsaker som trøst eller belønning. Det kan fort bli en bjørnetjeneste for barn som har tendens til å legge på seg.
Lær barna å like maten
McKenna mener at det kan være lurt å unngå å servere alternativ mat til kresne barn.
– Barn bør få muligheten til å venne seg til nye matvarer. Hva man ”ikke liker” varierer ofte fra dag til dag og smaken endrer seg etter hvert. Tilby nye matvarer med jevne mellomrom. Det er ikke lurt å tvinge barnet til å spise opp mat han/ hun ikke liker, men en god regel er at man alltid skal smake på det som serveres.
– Noen ganger må man begynne med at maten skal ligge på tallerken (det ”hører til”). Mat må ofte tilbys flere ganger før barnet liker det (gjerne 10-15 ganger). Det er de voksne som bestemmer hva som serveres og det bør ikke serveres alternativ mat når barnet ikke vil spise dette. I en travel og krevende hverdag virker dette kanskje som en veldig stor oppgave, men på lang sikt vil klare regler og rutiner rundt matservering spare både tid og krefter. Barn lærer fort om det er (eller ikke er) rom for diskusjon rundt måltidene.
Fysisk aktivitet, noe av det viktigste
Selv om kostholdet er viktig, er fysisk aktivitet vel så viktig når man skal behandle overvektige barn. Ofte blir det en ond sirkel der overvekten gjør at det er tungt og vanskelig å bevege seg, noe som ikke akkurat motiverer til økt fysisk aktivitet.
– Stor og sterk har tilbud om både treningsgrupper og vannaerobic som har fokus på å skape positive assosiasjoner med bevegelse ved å skape trygghet og mestringsfølelse. Begge deler har dårlig oppmøte, og vurderes å legge ned. Dette er synd, for hos veldig mange av de overvektige barna skorter det først og fremst på fysisk aktivitet.
Alltid litt stor?
Vi vet at barn som er overvektige, ofte blir overvektige som voksne. Hvordan er det med barna som behandles ved Stor og sterk?
– Mange kommer hit med forventinger om å bli normalvektige. Det er det nok dessverre få som blir. Vårt mål er at familien legger om til en sunnere livsstil slik at barna kommer får en bedre kroppssammensetning og gjerne nærmer seg normalområdet over tid.
– For noen kan et godt resultat være at barna har en normal vektøkning under og etter behandlingen, slik at de ikke beveger seg lengre vekk fra normalområdet. Mange er utålmodige og ønsker å se en vektnedgang i løpet av kort tid. Dette er ofte urealistisk. I forhold til helse er det gjerne gradvise små endringer i livsstil som opprettholdes over lang tid som gir den største helseeffekten.
Tips til foreldre med overvektige barn
På spørsmålet om hva foreldre bør gjøre hvis barnet deres begynner å bli overvektig, svarer McKenna følgende:
- Lær deg litt om kosthold i forhold til vekt, og overfør disse kunnskapene på familiens eget kosthold slik at barnet ditt også lærer seg dette.
- Innfør en regelmessig måltidsrytme med minst 4 faste måltider og gjerne noen mellommåltider bestående av frukt eller lettyoghurt.
- Unngå småspising av kjeks, brødskiver, nudler osv mellom måltidene
- Pass på at porsjonsstørrelsene ikke blir for store
Sørg for at barnet er fysisk aktivt hver dag. Gjerne sammen med resten av familien.